SUĐENJE U ODSUTNOSTI

Stanimirović svjedočio o ratnom zločinu u Tovarniku

25.03.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Ispitivanjem novih svjedoka na Županijskome sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv Miloša Stanimirovića i još trinaest osoba optuženih da su nakon 20. rujna 1991. godine u Tovarniku raseljavali, ubijali i fizički zlostavljali civile Hrvate te prisvajali ili uništavali njihovu imovinu pa su time počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Među svjedocima koji su dali iskaz bio je i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović, koji je u vrijeme agresije i okupacije Tovarnika, kako je rekao bio u rezervnom sastavu saniteta bivše JNA sa zadatkom organizacije sanitetske službe na području tada okupiranoga zapadnog Srijema.

Stanimirović se prisjetio kako je, 'pošto je u Tovarnik u jesen 1991. godine ušla JNA, dva puta boravio u tome srijemskom mjestu'. Po njegovim riječima, prvi put su ga pozvali da dođe u Tovarnik kako bi pružio pomoć ranjenom potporučniku bivše JNA, a drugi put radi prepoznavanja psihički bolesnoga Mije Ivančića, kojega je inače liječio.
Neke od optuženih, rekao je, viđao je u Tovarniku u 'SMB' vojnoj odori, ali nema nikakvih konkretnih spoznaja o tome što su ondje radili osim što je, kako je dodao, načuo da su Miloš Stanimirović i Stevan Srdić 'privodili neke mještane Tovarnika na saslušanja'.

Tijekom posjeta Tovarniku nije primijetio da je netko nekog zlostavljao, ali je kroz ogradu dvorišta kuće u kojoj je bio zatvor vidio dvadesetak zatvorenika Hrvata. Svi su oni, rekao je, imali radnu obvezu.

Glavna rasprava u sudskom postupku protiv Miloša Stanimirovića i još trinaest osoba počela je u travnju 2010. godine. Svima se sudi u odsutnosti.