KAKO DRŽAVA SKRBI O NAJMLAĐIMA

680.000 djece pokriva samo 260 pedijatara

25.03.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Potezi Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na čelu s Darkom Milinovićem koji se tiču zdravstvene skrbi djece iz dana u dan stvaraju sve više nezadovoljnika, koji upozoravaju na pogubne posljedice takve politike. Posljednji u ovom nizu koji su digli svoj glas protiv Milinovićevih mjera su pedijatri. Budući da u Hrvatskoj živi oko 680.000 djece do 14 godina, a pokriva ih svega 260 pedijatara, skrb o prekobrojnima bi trebali preuzeti obiteljski liječnici. Budući da oni za to nisu osposobljeni, Milinović se dosjetio da će problem riješiti tromjesečni tečaj iz pedijatrije

Predsjednik radne skupine za specijalizaciju iz pedijatrije Josip Grgurić, predsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva Julije Meštrović i predsjednik Povjerenstva za pedijatriju pri Ministarstvu zdravstva Ivan Malčić odbili su podržati predloženi program specijalizacije iz obiteljske medicine što ga predlaže Ministarstvo zdravstva, jer smatraju da je tromjesečni program usavršavanja iz pedijatrije koji specijalizacija obuhvaća prekratak, manjkav i ne odgovara potrebama zdravstvene zaštite djece.

Snižavanjem standardnog broja pacijenata u pedijatrijskim ordinacijama od 1. siječnja 2011. godine, liječenjem djece u većoj bi se mjeri morali baviti obiteljski liječnici, no oni - upozoravaju združena pedijatrijska tijela - nisu osposobljeni za pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi djetetu kao pedijatri, navodi Novi list

Manjkavost predloženog programa specijalizacije posljedica je pogrešnog pristupa zdravstvenoj zaštiti djece, koja je svedena na svladavanje kompetencija u liječenju bolesti, dok se o nadzoru i preventivi uopće ne vodi računa, upozoravaju ugledni pedijatri.

'Dok se program specijalizacije pedijatrije produžava na pet godina, jasno je da samo tri mjeseca edukacije iz pedijatrije u specijalizaciji obiteljske medicine mogu omogućiti uvid u neke aspekte zdravstvene zaštite djece. Iz predloženog programa nije razvidno kako će specijalizant obiteljske medicine samostalno pružiti rutinsku zdravstvenu zaštitu novorođenčadi u kući nakon porođaja, kako će liječiti novorođenče ako mu se kliničko stanje pogorša', navode Grgurić Meštrović i Malčić

Upozoravaju i kako bi specijalist obiteljske medicine po programu morao samostalno dijagnosticirati i liječiti najčešće akutne bolesti kod djece i dojenčadi, ali će istodobno upalu pluća, mokraćnog sustava i alergije, koje su u toj dobi najčešći razlog posjeta liječniku, obiteljski liječnik moći liječiti samo pod nadzorom pedijatra. Zbog toga čelnici nacionalnih pedijatrijskih tijela traže da se program usavršavanja iz pedijatrije višestruko produži te da ga napišu iskusni specijalisti pedijatrije.

Da će reforme zdravstvenog sustava koje predlaže ministar Darko Milinović ugroziti sustav zdravstvene skrbi u Hrvatskoj prošli tjedan je u razgovoru za tportal.hr upozorio Boro Nogalo, ravnatelj dječje bolnice Srebrnjak. 'Postoje akademski krugovi, lobiji, kojima je u interesu oslabiti pedijatriju kako bi ojačali privatne ambulante, poliklinike i privatne bolnice', rekao je Nogalo, optužujući ministra zdravstva Darka Milinovića da provodi racionalizaciju zdravstvenog sustava nauštrb djece.

680.000 djece do 14 godina pokriva samo 260 pedijatara

Da je situacija u sustavu zdravstvene zaštite djece alarmantna govori i podatak da 680.000 djece do 14 godina, koliko ih živi u Hrvatskoj, pokriva samo 260 pedijatara. Naime, prema novom standardu, pedijatri mogu skrbiti o 237.500 djece, a ostalih pola milijuna prelazi obiteljskim liječnicima. Pedijatri upozoravaju da je prema Konvenciji o pravima djeteta WHO-a dob djeteta do 18. godine te da skrb o adolescentima nije nimalo jednostavnija nego skrb o maloj djeci.

Novi udar na bolesnu djecu mediji su otkrili u prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi Ministarstva zdravstva i socijalne skrbe koji bi se uskoro trebao naći u proceduri. Prema prvotnom prijedlog koji je objavljen na stranicama Milinovićevog ministarstva djeca - najteži invalidi, čiji roditelji imaju status njegovatelja i za to primaju naknadu od svega 2.500 kuna na mjesec, trebali su ostati bez pola ionako mizerne osobne invalidnine.

Prema prijedlogu zakona, invalidnina od 1.250 kuna na mjesec, koja pripada djeci, prepolovila bi se ukoliko roditelj ima status njegovatelja, što znači da bi oko dvije tisuće teško oboljele djece, ovisne o aparatima, moralo preživljavati s još manjim sredstvima nego dosad. Pet udruga roditelja, kojima je Vlada dala svega nekoliko dana za očitovanje o novom zakonu, diglo se na noge i najavilo dolazak na Markov trg.

Ovaj suludi prijedlog ministar Milinović je obećao odbaciti nakon što je u medijima pročitao priču o šestogodišnjem Leonu Pomperu, čija je majka najavila da će zbog rezanja invalidnine svoje dijete, zajedno s aparatima na kojima živi, dovesti na Markov trg i tamo 'uštekati' njegove aparate. Ministar joj je poručio da ju novinari nepotrebno uznemiravaju i da invalidnina ostaje na postojećem iznosu.

Nakon medijskih napisa Milinović odustao od rezanja invalidnina

'Moj Leon ima pet i pol godina, ovisan je o aparatima i u terminalnoj je fazi. Njemu aparati pokreću srce, disati ne može sam i ja ga moram oživljavati i po nekoliko puta na dan. Samo struju, zbog silnih aparata, mjesečno moram plaćati 450 kuna, dakle samo nešto malo manje od iznosa kojeg će Leon sada primati kao invalidninu, jer ja imam status njegovatelja. Idem pred Vladu s produžnim kabelom, i tamo ću im dati da uključe Leonove aparate, jer ako ostanemo bez struje, Leon umire!', grcala je u suzama Leonela Pomper, samohrana majka iz Susedgrada, koja, osim Leona, ima još dvije kćeri.

Od države, kako je ispričala, mjesečno dobiva 2.500 kuna naknade za njegovanje djeteta, o kojem brine 24 sata na dan, tijekom kojih mu mora promijeniti stotinjak katetera.

'Izračunala sam da po satu radim za cijenu jednog katetera, za 3,47 kuna! Samo održavanje prsluka, koji Leonu pomaže disati, mjesečno me stoji 1.200 kuna, a o lijekovima, sredstvima protiv stvaranja rana, za dezinfekciju i ostalom, da i ne govorim. Na egzistencijalnom smo rubu', ispričala je za Novi list ogorčena majka.

Nakon napisa u medijima ministar Milinović je, prema njezinom svjedočenju, nazvao Leonovu majku i kazao joj da su je novinari bezrazložno uznemirili, a ne prijedlog njegovog zakona! 'To je, veli, samo prijedlog zakona koji još nastaje, i koji se slučajno nalazi na stranicama Ministarstva zdravstva', ispričala je Leonela. Dodala je: 'Ministar je zvao i obećao da invalidnine neće rezati, no ja nikome ne vjerujem na riječ, ponajmanje institucijama.'