'NISU IZAŠLI IZ PEĆINE'

Održan najveći prosvjed novinara dosad

25.03.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Sloboda, u redakcijama zajamčena jedino kolektivnim ugovorom, jamči slobodu u medijima, a slobodni mediji jamče slobodnu državu, poručili su novinari većine hrvatskih redakcija okupljenih u prosvjednoj povorci u znak solidarnosti s kolegama iz Večernjeg lista

'Zahtijevamo kolektivni ugovor u Večernjem listu, u svim redakcijama, na nacionalnoj razini. To možemo ostvariti samo ako budemo zajedno', poručila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić, složivši se s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Zdenkom Dukom koji je ustvrdio: 'Ovo je veliki dan za hrvatsko novinarstvo. Od danas više ništa neće biti isto. Ovo je borba za javnost u Hrvatskoj.'

'Napisao sam tisuće tekstova, mijenjali smo ministre i svijet, ali nikada nisam mislio da ću se najbolje osjećati kad ništa ne pišem', kazao je novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić ispred matične zgrade u kojoj im je zabranjen štrajk na radnom mjestu.

Podsjetimo, dio onih koji rade u Večernjaku štrajkaju već treći dan zbog odluke uprave da im ukidanjem važećeg kolektivnog ugovora smanji materijalna prava. Zabranom štrajka na radnom mjestu prekršen je Zakon o radu, ali inspekcije, premda je pozvana, niotkuda. Da kontrole te vrste još uvijek nije bilo, kazao je glavni povjerenik Podružnice Sindikata novinara Hrvatske Večernjega lista Anton Filić, ali kaže da ga to ne čudi zbog sprege vlasnika medija i države. Stoga ističe: 'Samo kolektivni ugovor može jamčiti sigurnost da se istražuje i tamo gdje vlasnici to ne žele.'

Duka očekuje da će uprava Večernjaka idućih dana pozvati novinare na razgovor i upozorava: 'Styria je napravila veliku grešku. I austrijske kolege su zaprepaštene zbog dvostrukih mjerila. Nisu hrvatski mediji izašli iz pećine, već traže prava koja svi imaju. Nezadovoljni novinari ne mogu slobodno raditi svoj posao i pisati na način kako to javnost očekuje.'

'Ne ugrožavajte naše pravo na rad!'

Dok je dio večernjakovaca štrajkao, dio njihovih kolega koje rade obratile su se vlastoručno potpisanim pismom javnosti u kojem mole da se ne ugrožava njihovo pravo na rad.

Kažu da kolegama ne osporavaju pravo na štrajk, ali najoštrije osuđuju poziv čitateljima da ne kupuju Večernji list jer se time ugrožava tržišna pozicija i obezvređuje proizvod i rad svih – kolega koji su u štrajku i njih koji se nisu priklonili. Ističu da odlučno odbacuju podjele na ‘prave’ i ‘lažne’ zaposlene koje im domaći i strani sindikat posljednjih dana nameće. Naglašavaju da i oni imaju pravo na rad te da to što ne štrajkaju ne znači da ne žele više povlastica, bolja primanja i još bolji Večernji list, a smatraju da se do rješenja može doći jedino dijalogom, i to za stolom, a ne pred kamerama.




'Hrvatski novinari nisu izašli iz pećine, nego traže europske standarde', kazao je Duka i kao krivca za situaciju u Večernjaku prozvao predsjednika Styrije za Hrvatsku Borisa Trupčevića, kazavši da Trupčević mora odstupiti. Član štrajkaškog odbora Željko Valentić kazao je da su 'iz više izvora čuli da Trupčević ima plaću od 105 tisuća kuna' te zatražio od njega da sam kaže kolika mu je plaća.

Zbog već uobičajenog kršenja socijalnih i profesionalnih prava novinara u Hrvatskoj te u znak solidarnosti s Večernjakovcima, nakratko su rad prekinule i njihove kolege iz većine hrvatskih redakcija, bilo u prosvjednoj povorci ili kraćim štrajkom.

Mirni prosvjed novinara u Zagrebu započeo je okupljanjem ispred zgrade Novinarskog doma, a zatim je povorka došetala Savskom cestom prema zgradi Večernjega lista u koju je, nakon završenog skupa, dio novinara na poziv Večernjakovaca i pokušao ući, ali u tome nisu uspjeli jer ih zaštitari nisu htjeli pustiti.

Ni uz štrajkaše, ni uz Upravu

Nakon priopćenja jednog dijela Večernjakovaca koji rade, stiglo je još jedno od drugog dijela Večernjakovaca koji također rade, a u kojem njih 60-ak poručuju da nisu ni beskičmenjaci, ni manje vrijedni novinari, a ni štrajkolomci, te pozivaju Upravu i štrajkaše na dogovor.

Kako pišu u svojem priopćenju: 'osim 18 stalno zaposlenih u agenciji Večernji list mediji, ostali suradnici agencije VLM i Večernjeg lista d.d. ne samo da nemaju pravo na štrajk, nego nemaju niti jednu privilegiju iz kolektivnog ugovora koje su uživale naše stalno zaposlene kolege. To ide na obraz naših poslodavaca kojima odgovara minimaliziranje naših prava, nas samih jer godinama pristajemo raditi u tim uvjetima, ali i većine naših stalno zaposlenih kolega. Jednako su iluzorna očekivanja radnika koji štrajkaju da ćemo svoj stav izraziti tako da im se pridružimo na ulici, kao i tumačenja vlasnika i uprave da samim činom dolaženja na posao podržavamo njihov odnos prema našim kolegama u štrajku'.

Veseloj povorci nekoliko stotina prosvjednika, naoružanih zastavama, transparentima, zviždaljkama i trubljama, pridružili su se i sindikalni čelnici, građani, dio Facebook prosvjednika, bivše radnice Kamenskog, studenti Filozofskog fakulteta, među njima i Mate Kapović, noseći transparent 'Opći štrajk', predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar te sindikalni čelnici.

U povorci su se mogli vidjeti i transparenti 'Zajedno za neovisne medije. Obranimo pravo društva da zna’, 'Stop cenzuri - sloboda novinarima', 'Gospođo Kosor, nema slobodnog novinarstva i istinske demokracije s novinarima u ropskom položaju', 'Sanader i Pavić izmislili su RPO da bi novinare držali u pokornosti', 'Ne može biti slobode medija ako novinari žive u uvjetima korupcije, siromaštva i straha'.

Novinarsku prosvjednu šetnju organizirali su SNH i HND u cilju zaštite temeljnih radnih i profesionalnih prava zajamčenih granskim kolektivnim ugovorom jer 'bez slobodnog novinarstva nema ni slobodne Hrvatske'.