KRENULO GA

Mesić oduzima odlikovanja i Blaškiću i Norcu

04.03.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Nakon što je najavio oduzimanje odlikovanja Vladimiru Zagorcu, predsjednik Mesić pokrenut će i proceduru oduzimanja odličja Mirku Norcu koji služi kaznu zbog ratnog zločina i Tihomoru Blaškiću koji je zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina već odslužio

Tako nakon Ivana Korade i Vladimira Zagorca još dva hrvatska generala Mirko Norac i Tihomir Blaškić ostati bez odlikovanja zasluženih u ratu piše Dnevnik.hr pozivajući se na informacije dobivene u Uredu predsjednika. Procedura za oduzimanje odlikovanja Vladimiru Zagorcu već je krenula. On je sa 13 odličja najodlikovaniji hrvatski general.

Predsjednik Mesić planira mu oduzeti osam, a pet ostaviti. Za nekoliko dana pokrenut će i proceduru oduzimanja odlikovanja Mirku Norcu, koji trenutačno izdržava kaznu za ratni zločin u Gospiću, a nepravomoćno je osuđen i za ratni zločin u Medačkom džepu.

Norcu će ostati samo odličja koja je dobio za hrabrost. Slična procedura sprema se i za generala Blaškića. Pitanje oduzimanja odlikovanja otvoreno je nakon nepravomoćne presude Vladimiru Zagorcu za ratno profiterstvo. Zagorec je zbog 'afere dragulji' nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora te mora vratiti novac u iznosu od 39,4 milijuna kuna.