PODRŠKA IPAK UPRAVI

HUP poziva na dijalog u Večernjaku

24.03.2011 u 22:39

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozvala je radnike i poslovodstvo u Večernjem listu na dijalog a podršku je dala Upravi tog lista kao poslodavcu koji redovito isplaćuje plaće i doprinose za sve svoje zaposlenike, osigurava prava radnika, velikim dijelom iznad razine prava zajamčenih Zakonom o radu te uspijeva osigurati izlaženje novine u uvjetima štrajka.

HUP smatra da je štrajk sindikata novinara, koji se organizira na temelju zakonom propisanih pravila, legitimno sredstvo borbe radnika za svoja prava, te dodaje da se i u ovom slučaju zalaže za odgovorni princip raspodjele zarađenog, odnosno da se u svakom aspektu društva može trošiti samo ono što je zarađeno.

Svaki drugi princip je ekonomski neodrživ na dugi rok, neodgovoran i opasan za sve one koji se tako ponašaju, bilo da se radi o poduzeću ili društvu u cjelini, ističe se u večerašnjem priopćenju HUP-a.

Hrvatska udruga poslodavaca smatra i da je stoga razumljiva potpora odgovornoj Upravi Večernjeg lista u inzistiranju da se materijalna prava u kolektivnom ugovoru vežu uz ukupne rezultate poslovanja.

"Poslodavci i zaposlenici nisu dvije suprotstavljene strane. Obje su strane u stvari jedna ista strana koja ima zajednički cilj – uspješno poslovanje poduzeća koje se temelji na povećanju poslovnih prihoda a s tim u vezi i materijalnih prava njegovih radnika", navodi HUP.

S te osnove treba promatrati i trenutne odnose u Večernjem listu, kojemu je potreban kvalitetan dijalog radnika i poslovodstva, a pregovaranje sindikata novinara i poslovodstva u Večernjem listu jedini je ispravan put koji je trajno održiv, naglašava se u priopćenju.

"Prekidanje dijaloga nije izlaz iz stanja koje opterećuje poduzeće. Stoga, u interesu svih zaposlenika Večernjeg lista, kao i poduzeća vezanih uz rad i poslovanje Večernjeg lista, pozivamo obje strane da čim prije obnove dijalog, i u obostranom interesu, nađu rješenje postojeće situacije", navodi HUP