SUĐENJA ZA RATNE ZLOČINE

Ubili im najmilije, a sad moraju platiti sudske troškove

24.03.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Prema podacima DORH-a, ukupno je 3.655 osoba u postupcima. Od toga je 95 pripadnika hrvatskih postrojbi. Na hrvatskim sudovima se trenutno vodi postupke za ratne zločine protiv 969 osoba, i to 48 protiv pripadnika hrvatskih postrojbi. Do danas su ukupno osuđene 563 osobe, od kojih su 28 bili pripadnici Hrvatske vojske ili policije

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu u Kući ljudskih prava u Zagrebu predstavljeni su ključni nalazi Izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine u 2010. godini koji su zajednički pripremili Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek. Izvještaj su predstavili Vesna Teršelič (Documenta), Mladen Stojanović (CZMOS) i Zoran Pusić (GOLJP). Na problem naplate parničnih troškova obiteljima usmrćenih upozorila je Jasenka Borojević, udovica Steve Borojevića ubijenog u Sisku u listopadu 1991.

Jasenka Borojević:

'Ja sam ponovno kažnjena, dvostruka sam žrtva. Izgubila sam muža, nevinog čovjeka, i sada još moram platiti skoro 27.000 kuna sudskih troškova, a imam mirovinu od svega 2.000 kuna. Još više boli činjenica da ubojice moga supruga možda svaki dan prolaze pokraj mene i da možda nikada neće odgovarati za ono što su učinili.'

Navedene organizacije sustavno prate suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj od 2004. godine. Pozitivan pomak u procesuiranju ratnih zločina započeo je 2000. godine. Od tada prate napredak u pogledu ispravljanja pogrešaka iz devedesetih godina, podizanja kvalitete optužnica i suđenja, procesuiranja zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih postrojbi, stvaranja baze podataka o zločinima, regionalne suradnje pravosuđa te postavljanja zakonskih i organizacijskih temelja za podršku svjedocima.

Ključni nalazi govore da je 2010. godina obilježena intenziviranjem istraga i podizanjem novih optužnica protiv pripadnika i srpskih i hrvatskih postrojbi te češćim delegiranjem predmeta iz županijskih sudova/odvjetništava koji nemaju dostatnih kapaciteta u županijske sudove u regionalnim centrima (Osijek, Split, Zagreb).

Nastavljena je suradnja DORH-a i Tužiteljstva za ratne zločine u Srbiji, no tu je suradnju, kažu, potrebno dodatno intenzivirati jer će u suprotnom brojni počinitelji ratnih zločina ostati nekažnjeni, budući da se mnogi osumnjičenici nalaze u zemlji svojeg državljanstva, što onemogućuje njihovo izručenje. Slučaj Purda je pokazatelj nužnosti suradnje kako bi se izbjeglo pritvaranje osoba protiv kojih nema dokaza. Stojanović je upozorio i da je zabrinjavajući broj prvostupanjskih presuda koje Vrhovni sud u drugostupanjskom procesu ukida. Takvih je slučajeva u 2010. godini bilo 60 posto.

Naveo je i službene podatke DORH-a prema kojima su protiv ukupno 3.655 osoba pokrenuti postupci. Od toga je 95 pripadnika hrvatskih postrojbi. Na hrvatskim sudovima trenutno se vode postupci za ratne zločine protiv 969 osoba, i to 48 protiv pripadnika hrvatskih postrojbi. Do danas su ukupno osuđene 563 osobe, od kojih su 28 bili pripadnici Hrvatske vojske ili policije – naglasio je Stojanović i tako demantirao manipulacije brojem hrvatskih branitelja koji su optuženi za ratne zločine, a koje dolaze iz pojedinih veteranskih krugova.

Predstavljajući izvještaj, predstavnici triju organizacija još jednom su upozorili da brojni članovi obitelji žrtava ratnih zločina nisu dobili ni moralnu ni materijalnu zadovoljštinu. Njihova patnja nije priznata, počinitelji zločina nisu kazneno odgovarali, a većina je izgubila parnice za naknadu štete protiv Republike Hrvatske. U parnicama za naknadu štete primjenom triju zakona kojima je RH pokušala riješiti pitanje odgovornosti za štetu nastalu tijekom Domovinskoga rata, mnogi ne samo da nisu dobili naknadu, nego su dužni plaćati visoke troškove parničnog postupka.

'Skandalozno je i nedopustivo da se žrtvama ratnih zločina naplaćuju parnični troškovi za izgubljene sporove protiv države. Sramotno je da se državni proračun pokušava puniti na ovaj način i jedini potez koji DORH i Vlada RH mogu napraviti jest da odustanu od zahtjeva za naplatu tih troškova', rekla je Vesna Teršelič, voditeljica Documente.

O svom slučaju govorila je Jasenka Borojević iz Siska, čiji je muž 1991. godine uhićen, premlaćivan i mučen te naposljetku ubijen i bačen u Kupu. Stevo Borojević je 6. listopada 1991. zaustavljen na Odri, izvučen iz automobila i mučen na području Stupna u Sisku. Njegovo je tijelo pronađeno nakon 13 dana u Sisku, u predgrađu Naselje uz Kupu. Kazneni postupak protiv nepoznatih počinitelja nikad nije došao do suda i još je u predistražnoj fazi, a nakon izgubljenih tužbi za naknadu Općinski sud u Sisku 16. ožujka ove godine uputio je udovici i kćerima poziv na plaćanje parničnih troškova u iznosu od 26.950 kuna!

'Ja sam ponovno kažnjena, dvostruka sam žrtva. Izgubila sam muža, nevinog čovjeka, i sada još moram platiti skoro 27.000 kuna sudskih troškova, a imam mirovinu od svega 2.000 kuna. Još više boli činjenica da ubojice moga supruga možda svaki dan prolaze pokraj mene i da možda nikada neće odgovarati za ono što su učinili', rekla je Jasenka Borojević

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava naglasio je da se iza svih ovih suhoparnih brojki kriju ovakve potresne, osobne priče. 'Iza svega se krije licemjerje Vlade Republike Hrvatske koja se zaklinje u europske vrijednosti i pravnu državu, a istovremeno tolerira ovakvu nepravdu, donosi zakone koji idu na štetu vlastitih građana i ne procesuira ratne zločine', naglasio je Pusić.