Hrvatska NOVINARI KOD JOSIPOVIĆA

Štrajkaši pozvali inspekciju rada u Večernjak

  • Autor: I.E.M./Hina
  • 24.3.2011 14:40:29
  • 24.3.2011 12:32:43

Predsjednik Ivo Josipović primio je predstavnike zaposlenika Večernjeg lista koji su od jučer u štrajku zbog jednostranog otkazivanja pregovora o kolektivnom ugovoru. Predsjednik je upozorio da je kolektivno pregovaranje temelj socijalnog dijaloga u Europskoj uniji pa ga treba štititi i u Hrvatskoj

Iz Josipovićevog ureda su priopćili da su predstavnici zaposlenih u štrajku upoznali predsjednika s razlozima zbog kojih su se odlučili na štrajk, među kojima se izdvaja jednostrano otkazivanje pregovora o kolektivnom ugovoru sa zaposlenicima i sindikatom te briga za radna i profesionalna prava.

'Kolektivno pregovaranje je temelj socijalnog dijaloga u zemljama Europske unije pa ga treba štititi i u Hrvatskoj. Zakonitost, poštivanje radnog zakonodavstva, financijskih propisa i profesionalnih standarda nužni su temelj Hrvatske kao pravne države utemeljene na europskim vrijednostima. To vrijedi za sve segmente društvenog života u Hrvatskoj, uključujući medije', poručio je predsjednik Ivo Josipović.

'Nismo ni očekivali da će se predsjednik svrstati na jednu od strana, on tu mora zauzeti neutralnu poziciju. No na razini načela bitno nam je bilo upoznati ga sa situacijom u Večernjem listu te da se, u skladu s proklamiranim načelom pravednosti i u mjeri u kojoj može djelovati, zauzme da se u hrvatskom medijskom prostoru urede stvari na zakonit način', izjavio je za Hinu glavni povjerenik novinarskog sindikata u Večernjem listu Anton Filić nakon sastanka na Pantovčaku.

Filić je otkrio da su štrajkaši upoznali Josipovića i s time da su pozvali inspekciju rada u Večernjak, kako zbog ometanja štrajka, tako i zbog neuređenog statusa honorarnih suradnika, tzv. RPO-ovaca.

'Očekujemo da se konačno pojavi inspekcija rada i žao nam je da ona ne funkcionira. Ne moraju nam dati za pravo, ali moraju funkcionirati. Sve to ukazuje da nije riječ o slučajnosti, već da je na djelu trgovina između dijela vlasti i medijskih tajkuna, a na račun novinara i slobodnog novinarstva', rekao je Filić.

Ponovio je da će se štrajk, koji je počeo jučer, nastaviti sve do ispunjenja zahtjeva - potpisa novog ili produljenja važećeg kolektivnog ugovora te odustajanja poslodavca od drastičnog smanjenja materijalnih prava zaposlenika. 'Očekuje nas dugotrajna borba da se novinari izbore za svoju poziciju, istražujući istinu, a ne kako im naloži poslodavac', naglasio je Filić.

Očekuje da će se sutrašnjoj prosvjednoj povorci, koja će u 11 sati krenuti od Novinarskog društva prema Večernjem listu, iz solidarnosti pridružiti velik broj novinara, ali i da će im potporu dati i građani. U tom je smislu kazao da je štrajkašima drago što su im protuvladini prosvjednici sinoć pružili potporu te na isto pozvali i druge građane.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još