R. K. PACHAURI DOLAZI U SABOR

Nobelovac uči hrvatske političare o klimatskim promjenama

24.03.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Na sljedećoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša gostovat će dobitnik Nobelove nagrade za mir i predsjednik Međuvladinog panela o klimatskim promjenama dr. R. K. Pachauri. Održat će predavanje na temu 'Strateška planiranja u RH s obzirom na klimatske promjene'

Dr. sc. Rajendra Kumar Pachauri, rođen u Indiji 1940. godine, predsjednik je Međuvladinog panela za klimatske promjene i zajedno s Alom Goreom dobitnik Nobelove nagrade za mir 2007. godine.

Doktorirao je u SAD-u na području industrijskog inženjerstva i ekonomije te je uvaženi predavač na nekoliko sveučilišta u Indiji i SAD-u, uključujući ugledno Sveučilište Yale. Svoje predavanje održat će i hrvatskim političarima u Saboru u ponedjeljak u 10.30 sati. Inicijativu za Pachaurijevim posjetom pokrenula je predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir, a poziv mu je uputio predsjednik Sabora Luka Bebić, no posjet su organizacijski i financijski osigurali Program za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) i Državni-hidrometeorološki zavod.

Povod za posjet najvećeg autoriteta na području klimatskih promjena je svijest da klimatske promjene utječu na razvoj i stabilnost društva. 'Hrvatska kao potpisnica Kyoto-protokola ima obaveze smanjiti emisiju stakleničkih plinova za pet posto do 2012, a kada uđe u EU, morat ćemo doseći brojku i od 20 posto manje štetnih plinova. U slučaju da svoje obaveze ne izvršimo, kazna nas može koštati i do dva posto BDP-a', rekla je Marijana Petir

Sandra Vlašić
iz UNDP-a istaknula je kako Zemlja sa sedam milijardi stanovnika ima ograničeni kapacitet staništa: 'Da svi koristimo resurse kao stanovnici Indije, na Zemlji bi moglo živjeti 15 milijardi ljudi, ali kada bi svi živjeli poput stanovnika SAD-a, Zemlja bi mogla primiti samo 1,5 milijardi ljudi.' Podsjetimo, od 170 država potpisnica Protokola iz Kyota SAD nije ratificirao Protokol.