VIŠKOVO

Prosvjed HSP-a protiv naseljavanja Srba povratnika

23.03.2011 u 22:45

Bionic
Reading

Pedesetak prosvjednika u organizaciji Hrvatske stranke prava (HSP) okupilo se večeras u središtu Viškova pokraj Rijeke kako bi prosvjedovali protiv naseljavanja građana srpske nacionalnosti u općinu Viškovo temeljem vladine odluke

Riječ je o stambenom zbrinjavanju povratnika iz Srbije i BiH, bivših nositelja stanarskog prava, koji su ranije živjeli na području sadašnje Primorsko-goranske županije. Nakon povratka uselit će se u državne stanove na području općine Viškovo a postupak provodi Agencija za promet nekretninama.


Predsjednica HSP-a Viškovo, Mandica Radoš, je govoreći na skupu istaknula kako Viškovo nije bilo izravno ugroženo tijekom rata te da nije bilo razloga za iseljavanje građana srpske nacionalnosti.

Nitko ih nije tjerao, otišli su oni koji nisu mogli prihvatiti samostalnu Republiku Hrvatsku, a oni su prodali ili zamijenili svoje stanove ili kuće, naglasila je Radoš. HSP nikako ne može prihvatiti naseljavanje 150 srpskih obitelji, koliko po njihovim saznanjima dolazi u Viškovo, rekla je.

'Vlada se ovime dodvorava SDSS-u i EU', kazala je Predsjednica HSP-a Viškovo Mandica Radoš. Dodala je kako je među ovim povratnicima 'vjerojatno 70 posto onih koji su ratovali protiv Hrvatske, a sada se vraćaju kao pobjednici'.

Upitala je zbog čega Vlada na ovaj način stambeno ne zbrinjava i hrvatske branitelje i policajce. Po njenim saznanjima, rekla je predsjednica HSP-a Viškovo, Vlada je kupila šest zgrada u Viškovu gdje će biti naseljeni povratnici. Dodala je kako za ovaj postupak nije znala ni općinska uprava te kako se time čini i šteta građevinskim poduzetnicima koji nisu prodali svoje zgrade Vladi za potrebe ovog programa jer će se poremetiti tržište nekretnina.

Predsjednik riječke podružnice HSP-a Zdenko Gruškovnjak izjavio je kako je ova Vladina odluka 'moralno i pravno posrnuće' jer se time, kako je rekao, 'nagrađuju oni koji su razarali Hrvatsku i rušili njen državno pravni poredak i suverenitet'.

Riječ je o trgovini HDZ-a i SDSS-a i pokušaju vlasti da se dodvore EU, naveo je. Poručio je vladajućima da nitko u Hrvatskoj ne može imati veća prava od Hrvata, a posebno ne oni koji su je rušili.

Predsjednik riječke podružnice HSP-a naglasio je kako ovo nije prosvjed protiv građana srpske nacionalnosti jer, kako je naveo, ovakve odluke diskriminiraju sve one Srbe koji su Hrvatsku izabrali za svoju državu a neki od njih se i borili protiv srpskog agresora.

Na prosvjednom skupu su govorili i umirovljeni časnik Josip Vučetić te predsjednik braniteljske udruge 'Bojovnik' Boško Vidas. Po završetku skupa povorka prosvjednika prošla je glavnom viškovskom ulicom. Prosvjed je prošao bez incidenata.