BOŽINOIĆ OTKRIO

Hrvatska sudjeluje u raspravama o angažmanu NATO-a u Libiji

23.03.2011 u 21:59

Bionic
Reading

Hrvatska podupire akciju protiv libijskog vođe Moamera Gadafija i sudjeluje u raspravama o razmjerima uključivanja NATO-a u misiju zaštite civila i osiguravanja zone zabrane leta nad Libijom, izjavio je hrvatski ministar obrane Davor Božinović u srijedu u Zagrebu

'Hrvatska podržava akciju kojoj je cilj spriječiti jednog diktatora u ubijanju vlastitih građana', rekao je Božinović novinarima nakon sastanka sa zapovjednikom za transformaciju NATO-a, generalom zbora Stephanom Abrialom.

Dodao je, odgovarajući na pitanje novinara, da Hrvatska, kao punopravna članica NATO-a, sudjeluje u Bruxellesu u raspravi o načinima angažiranja Saveza u Libiji i potvrdio da je zasad donesena samo odluka o razmješanju savezničkih brodova u Mediteranu.


Veleposlanici NATO-a sastali su se u srijedu poslijepodne kako bi odlučili o razmjerima uključivanja NATO-a u provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Libiji. SAD, Velika Britanija i Francuska dogovorili su se da bi NATO trebao imati ključnu operativnu ulogu, no za to je potreban pristanak svih 28 članica koje su podijeljene oko toga treba li Savez imati i političku kontrolu.

Po Božinovićevim riječima, stanje u Libiji nije bila tema razgovora s generalom Abrilom, nego su razgovarali o tome kako Savez učiniti učinkovitijim u vrijeme kada su zbog krize smanjeni obrambeni proračuni zemalja članica.

Hrvatska je u procesu usvajanja strateških dokumenata koji bi trebali dati viziju naših Oružanih snaga u idućem razdoblju i u tome nam savjeti zapovjedništva puno pomažu, rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da je cilj usvojiti dokumente koji će odgovarati stvarnim mogućnostima i potrebama i istaknuo da više novca treba izdvajati za modernizaciju vojske i za operacije, te smanjiti nepotrebna preklapanja poslova u MORHU i Glavnom stožeru.

Abrial je rekao da Hrvatska značajno doprinosi aktivnostima NATO-a, osobito u misiji ISAF u Afganistanu gdje hrvatski vojnici uvježbavaju afganistanske snage sigurnosti, što je Abrial ocijenio 'ključnim' za tranziciju u toj zemlji.

Pozdravljam predanost Zagreba nužnim reformama oružanih snaga u čemu je dosad ostvaren veliki napredak, rekao je general Abrial, zapovjednik za transformaciju NATO-a sa sjedištem u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virginiji.