KAŽE ŠEF NUKLEARKE

Krško će proraditi u roku od 24 sata

23.03.2011 u 17:24

Bionic
Reading

Direktor nuklearke Krško Stane Rožman kazao je u srijedu popodne da bi nuklearka, koja se jutros u 10,30 sati automatski zaustavila, mogla biti ponovno uključena u mrežu u roku od 24 sata

Po trenutačnim podatcima uzrok automatskog zaustavljanja nuklearke, koji je ocijenjen kao 'nenormalan događaj', odnosno incident nultog stupnja u kojemu nije bilo utjecaja na okoliš, jest ispad 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu.

'Predviđene preventivne aktivnosti potrebne za ponovno uključenje nuklearke u mrežu mogle bi biti izvedene u 24 sata', rekao je Rožman za slovenske medije, objasnivši da je nuklearka zaustavljena zbog vanjskog, a ne unutarnjeg uzroka.


Naime, ako napon u dalekovodima padne, uvode se preventivne zaštitne mjere i nuklearka se automatski zaustavi, a i u ovom slučaju svi sustavi u tom procesu djelovali su, kako se navodi, bez pogrješke.

Rožman je dodao da mu nisu poznate pojedinosti vanjskoga kvara te da je rad nuklearke zaustavljen u 'sasvim normalnu stanju'. Kako je predviđeno procedurom koja se primjenjuje pri svakom zaustavljanju, potrebno je provjeriti je li u postupku zaustavljanja možda bilo posljedica za opremu, a nakon toga nuklearka će opet biti uključena u mrežu.

Po Rožmanovim riječima, događaj za nuklearku nije donio štetu, osim ako se ima u vidu izgubljenu proizvodnju struje i 'psihološku štetu' koju takvi događaji izazivaju u javnosti.

HEP: Nije bilo problema u opskrbi

Zbog ispada Nuklearne elektrane Krško nije bilo nikakvih poteškoća u funkcioniranju hrvatskog elektroenergetskog sustava, jer su na vrijeme uključeni rezervni proizvodni kapaciteti s kojima raspolaže Hrvatska elektroprivreda (HEP), izvijestili su danas iz HEP-a.
U HEP-u i dalje očekuju urednu opskrbu kupaca električnom energijom.


O današnjem zaustavljanju obaviještena je i slovenska uprava za nuklearnu sigurnost. Nuklearka se trenutačno napaja preko 110-kilovoltne mreže, a javnost će biti na vrijeme obavještavana o daljnjim događajima o stanju u nuklearci Krško, kažu u toj nuklearnoj elektrani.

Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost objavila je u međuvremenu da je nuklearka Krško u 12 sati i 15 minuta i formalno objavila prestanak opasnosti, koja je preventivno i po predviđenoj sigurnosnoj proceduri proglašena ujutro u 10.30 nakon što je došlo do njena automatskog zaustavljanja.

Kako je popodne javio Slovenski radio, u Elektrogospodarstvu Slovenije (ELES) tvrde da je već oko 13 sati detektiran uzrok zaustavljanja nuklearke. Navodno se radilo o kvaru kompjutorskog softvera koji upravlja prekidačem u rasklopnom postrojenju zbog čega je izvan napona ostao 380-kilovoltni dalekovod Tumbri II. u blizini Krškoga.

Predviđeni sigurnosni sustav zbog toga je automatski isključio turbinu i reaktor nuklearke, pa su morali biti uključeni rezervni dizel-generatori.