ATEISTI U AKCIJI

'Ako nisi vjernik, reci to na popisu stanovništva'

23.03.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Skupina građana ateista povodom predstojećeg popisa stanovništva putem pokrenula je kampanju u kojoj poziva sve one koji, kako su naveli, ne vjeruju u dogme i učenja Rimokatoličke crkve da se ne izjašnjavaju kao vjernici

'U travnju 2011. godine u Republici Hrvatskoj održava se popis stanovništva. Jedna od rubrika u formularu je i 'vjera'. Ako ne vjeruješ u kršćanske dogme i učenja Rimokatoličke crkve, onda tako i reci - založi se za istinu i izjasni se kao ateist ili agnostik', navodi građanska inicijativa na svojoj web stranici www.nisam-vjernik.org.

Poručili su građanima da se ne moraju priklanjati katoličkoj vjeroispovijesti samo iz tradicionalnih razloga ili od straha od odbacivanja.

'Ako si neke druge vjeroispovijesti, no iz straha se izražavaš kao pripadnik katoličke, nemoj. Iskreno istakni svoju vjersku pripadnost jer na nju imaš pravo. Ako pak vjeruješ u kršćanskog Boga, ali ipak smatraš da je djelovanje tvoje službene Rimokatoličke crkve neprihvatljivo, onda dobro razmisli hoćeš li na sljedećem popisu stanovništva dati snagu u brojkama službenoj Crkvi koja će i dalje u tvoje ime imati ovakav utjecaj na društvo', istaknuli su.

Među razlozima koje bi građani koji nisu vjernici trebali imati na umu kad budu na popisu stanovništva ispunjavali rubriku 'vjera' naveli su i podatak da će hrvatski porezni obveznici taj postotak u konačnici skupo platiti. Tome u prilog navode dio iz Međunarodnog ugovora Svete Stolice i Republike Hrvatske, 2:6:6 - 'Mjerodavne vlasti Katoličke crkve i Republike Hrvatske pri određivanju spomenutog novčanog iznosa imale su na umu postotak građana RH koji se izjašnjavaju kao katolici.'

Svoju akciju objasnili su potrebom da se dođe do točne brojke vjernika u Hrvatskoj jer drže da ona od 88 posto s posljednjeg popisa stanovništva 2001. ne odgovara stvarnom stanju.

Pojasnili su da se na temelju popisa stanovništva radi statistika o zastupljenosti različitih vjera u Hrvatskoj, a o postotku katolika ovisi odnos države prema katoličkoj Crkvi, ali i odnos Crkve prema državi.

Građani okupljeni u inicijativu Nisam-vjernik.org Katoličkoj crkvi u Hrvata, uz povlašten položaj, zamjeraju sljedeće:
* Crkva od Vlade godišnje primi preko 300 milijuna kuna
* Dok ljudi gladuju, Crkva gradi Vojni ordinarijat od 35 milijuna kuna
* Crkva za posjet Pape traži dodatnih 30 milijuna kuna, najmanje
* Crkva zabranjuje zaređivanje žena
* Crkva otežava borbu protiv HIV-a zabranom kondoma
* Crkva dopušta da osuđeni pedofili predvode misu
* Iz Rimokatoličke crkve ne možeš svojevoljno istupiti