TRI MJESECA ZATVORA UVJETNO

Kastavski župnik osuđen zbog poticanja na nasilje i mržnju

23.03.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Općinski sud u Rijeci odlučio je da je kastavski župnik Franjo Jurčević kriv zbog poticanja na nasilje iz mržnje prema gay osobama na svom blogu. Jurčević je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, s rokom kušnje od jedne godine

Jurčević je, podsjetimo, putem svog bloga podržao nasilje ekstremističkih skupina na beogradskim ulicama za vrijeme Parade ponosa i napisao kako je ono što se u Beogradu događalo 'dokaz da moralne nakaze i

psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopćavanja, ulicama, ustanovama, gradovima'.

Župnik je u svom tekstu naveo: 'Beograđani su pokazali što misle od tim psihopatima', te dodao da mu je žao policajaca koji su nastradali, ali i da su se oni trebali povući i dozvoliti 'normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutiraju'.

Jurčević je dalje osporavao pravo na javno okupljanje LGBT osoba te, osim što je dao podršku nasilnicima iz Beograda, otvoreno je poticao na nasilje iz mržnje u Hrvatskoj riječima: 'Bravo za normalne Beograđane! Tako bi trebali postupati i normalni Zagrepčani kada ovi bolesnici okupiraju javne putove i javne površine.'

Zbog toga je lezbijska grupa Kontra podnijela je kaznenu prijavu protiv Franje Jurčevića zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji, opisanog kaznenim djelom rasne i druge diskriminacije. Nakon toga Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv Jurčevića zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Upravo je sramotno da se nakon ozbiljnih medijskih reakcija na navedeno Jurčević u medijima pokušavao prikazivati žrtvom te se ismijavao s postupkom koji se vodio protiv njega izjavljujući za medije, primjerice, da moli prijatelje da mu donesu dekicu u zatvor, nastavljajući također s diskriminativnim izjavama spram LGBT osoba, navodi Kontra u priopćenju.

Općinski sud u Rijeci proglasio je Franju Jurčevića krivim jer je u cilju širenja mržnje i omalovažavanja po osnovu spolne orijentacije, javno iznio i pronio zamisli o podčinjenosti po osnovi spolnog opredjeljenja, čime je počinio kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – rasnom i drugom diskriminacijom, opisano i kažnjivo po čl. 174. st. 3. Kaznenog zakona, te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca s rokom kušnje od jedne godine.

U Kontri smatraju da je sud poslao važnu poruku javnosti da je poticanje na diskriminaciju i nasilje prema bilo kojoj društvenoj skupni ponašanje koje se ne smije tolerirati.