TRUPČEVIĆ POJASNIO

'Zaštitari su angažirani da se vidi tko štrajka, a tko radi'

23.03.2011 u 13:55

Bionic
Reading

Direktor izdavačke kuće Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević izjavio je danas da će Večernji list, unatoč štrajku njegovih zaposlenika, izaći iz tiska. 'Večernji će izaći najnormalnije i bit će jednako kvalitetan kao i svaki dan', ustvrdio je

O tome koliko se zaposlenika odlučilo za rad, a koliko za štrajk, moći ćemo nešto više reći krajem radnog dana, izjavio je Trupčević za Hinu.

Na pitanje je li točno da su zaposlenike na ulazu u zgradu Večernjeg lista dočekali zaštitari ispitujući ih sudjeluju li u štrajku, odgovorio je samo kako i uprava i sindikat žele da štrajk protekne u mirnom okruženju.

Mi smo naprosto morali osigurati da se vodi evidencija tko sudjeluje u štrajku, a tko radi. Osigurali smo štrajkaškom odboru i svima koji sudjeluju u štrajku prostoriju u kojoj mogu boraviti, a svima onima koji žele raditi da to mogu u normalnom okruženju i neometani. Štrajkaši su u prostoriji poslodavca i ne vidim u tome ništa sporno', rekao je Trupčević.

Potvrdio je da je na poziv sindikata pred zgradu Večernjeg lista došla i policija, ali je otišla jer nije bilo potrebe za njezinim postupanjem.

Na pitanje o najavi podnošenja tužbe protiv poslodavca zbog nedonošenja kolektivnog ugovora, Trupčević je odgovorio je da će to moći komentirati kad se to dogodi.

'Bili smo sa sindikatom u pregovorima o kolektivnom ugovoru, koji je istekao i nitko ga nije raskinuo ili ukinuo, te smo predložili sindikatu određenu razinu materijalnih prava, to jest između sedamdeset do osamdeset posto financijskih dosadašnjih materijalnih prava', rekao je i dodao da sindikat to nije odbio, a reagirao je pozivom na štrajk i prekinuo komunikaciju s upravom.

'Smatramo da je štrajk neopravdan zato što smo pred sindikat stavili dosta poštenu ponudu u smislu materijalnih prava. Prosječna plaća u Večernjem listu za vrijeme trajanja kolektivnog ugovora bila je 9660 kuna, a nakon smanjenja 9200 kuna, što je četiri posto manje.

Držimo da to, s obzirom na uvjete u kojima poslujemo u izdavačkoj industriji i ekonomskom okruženju u Hrvatskoj, ne opravdava štrajk. Također smatramo da smo i u toj situaciji i dalje najbolji poslodavac u medijskoj industriji i među boljim poslodavcima u Hrvatskoj i osiguravamo materijalna prava koja su daleko iznad onih propisanih zakonom', ustvrdio je Trupčević.