SVE ZA EU

Zašto Pusić nudi Kosor 57 dana mira?

23.03.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić ponudila je premijerki Jadranki Kosor 57 dana primirja između vlasti i opozicije da bi se pregovori završili u lipnju. Ponudu je iznijela u pismu upućenom predsjednici Vlade Kosor i predsjedniku države Ivi Josipoviću

Vesna Pusić u kratkom razgovoru za tportal ističe da je uvjerena da Hrvatska može zaključiti pregovore s EU-om u lipnju, ali pod uvjetom da se sve relevantne političke snage u državi zajedno potrude da se, s jedne strane, ispune preostala mjerila za Poglavlje 23 i, s druge, pokrene snažna diplomatsko-politička ofenziva koju bi zajedno vodili premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović.

U diplomatsko-političku ofenzivu uključili bi se i saborski zastupnici angažirani na 'europskom putu', poput Nevena Mimice, Marije Pejčinović, Milorada Pupovca i same Pusić

Šeks? It's OK

Budući da je Kosor za glavnog koordinatora za zaključenje Poglavlja 23 (Pravosuđe i pravda) odabrala alfu i omegu domaćeg pravosuđa već 20 godina, Vladimira Šeksa, pitali smo Pusić kako to komentira.

'Mislim da je njemu dana zadaća  rješavanja onih pet, šest preostalih formalno-pravnih mjerila i ako se to napravi u roku, nemam ništa protiv toga da taj posao radi kolega Šeks. Sad je najvažnije ispuniti rokove i ako HDZ misli da to može samo uz jak autoritet, nemam ništa protiv', zaključila je Pusić.

Naravno, u idućih 57 dana trebale bi prestati svađe između opozicije i vlasti oko pitanja vezanih uz Europsku uniju, kao i međusobne optužbe za krivnju zbog kašnjenja procesa priključivanja Hrvatske Uniji.  Pusić ističe da je dobro da baš parlament potakne veću aktivnost na ispunjenju rokova.

Na naše pitanje je li dobila odgovor premijerke Kosor, Pusić odgovara da joj je premijerka neformalno odgovorila i uputila je na ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da bi razgovarali o ispunjenju preostalih mjerila, pogotovo onih vezanih uz pravosuđe. Pusić je u pismu vrhu države istaknula da Hrvatska od devet preostalih mjerila neka može odmah ispuniti, primjerice sudovi odmah mogu, kao prioritet nad prioritetima, odrediti rješavanje predmeta starijih od tri godine, a država može odmah ukinuti ovrhe prema građanima srpske nacionalnosti koji su na udaru jer su izgubili parnice protiv RH, pokrenute zbog imovine stradale u ratu.

Pusić smatra i da brzo i jednostavno možemo popuniti 66 slobodnih radnih mjesta u MUP-u stručnim kadrovima, vodeći računa o tome da među njima budu i pripadnici manjina.

Bošnjaković ju je podržao, kaže Pusić, ali i napomenuo da su neke ideje - poput ukidanja ovrha - malo teže za provedbu zbog komplicirane procedure.