USTANAK TREĆE DOBI

I umirovljenici traže odlazak Jadranke Kosor

23.03.2011 u 11:57

Bionic
Reading

Akcija socijalista Hrvatske – pokret otpora organizirala je na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, preko puta središnjice HDZ-a, prosvjedni skup na kojem se okupilo tristotinjak umirovljenika nezadovoljnih aktualnom vlašću. Pod sloganom 'Mi smo gladni, jer smo siti HDZ-a i SDP-a', umirovljenici traže poboljšanje svoga statusa

Organizator prosvjeda Zlatko Klarić iznio je tri osnovna zahtjeva koje Vlada treba ispuniti u roku od deset dana: hitno odmrzavanje mirovina, ukidanje privilegiranih mirovina i usklađivanje plaća saborskih zastupnika s prosječnim plaćama u Hrvatskoj.

Ukoliko Vlada ne ispuni navedene zahtjeve u zadanom roku, Klarić je najavio da će se umirovljenici pridružiti tzv. Facebook prosvjednicima i zajedno krenuti prema Markovom trgu. 'HDZ je opljačkao, a SDP je prevario i podržao pljačku. 70 posto umirovljenika danas ne živi na rubu egzistencije, nego na rubu gladi', kazao je Klarić. Nakon toga je prozvao i Hrvatsku stranku umirovljenika.

Predsjednica Zajednice nezaposlenih Dina Novaković navela je da je na Zavodu za zapošljavanje sigurno 500 tisuća ljudi, ali da to nitko ne želi priznati i da se brojke uljepšavaju. Klarić će u petak o zahtjevima umirovljenika izvijestiti predsjednika Ivu Josipovića, a ukoliko se u narednim tjednima ništa ne promijeni, uvjeren je da će na ulice izaći oko 100 tisuća ljudi tzv. treće životne dobi.