BIVŠI SUVLASNICI STOJEDINICE:

'Duka se sada javlja a nekoć je od okretao glavu od kriminala'

22.03.2011 u 17:21

Bionic
Reading

Dio bivših suvlasnika Radija 101, njih 17, odgovorilo je otvorenim pismom predsjedniku HND-a Zdenku Duki na njegovo zadnje priopćenje o stanju u tom mediju, ističući da Duka potpuno neprimjereno u ulozi predsjednika HND-a dopušta instrumentalizaciju HND-a i u zaštitu uzima samo interese nekih članova dok ignorira interese drugih članova tog istog Društva koji su u ovom slučaju istinski oštećena strana

Duka je u priopćenju pozivao sve koji odlučuju i mogu utjecati na odluku Skupštine vjerovnika da se pronađe rješenje koje bi sačuvalo Radio 101 i naveo da su 23 urednika i novinara posljednjih mjesec dana, otkako je imenovan novi stečajni upravitelj Maroje Stjepović i izabran glavni i odgovorni urednik Željko Matić uspjeli ponovno pokrenuti emisije po kojima je radio stekao popularnost i bio prepoznatljiv.


Dio bivših suvlasnika se u odgovoru na to priopćenje složio s time da treba sačuvati Radio 101 i da je taj Radio imao izuzetan značaj u demokratizaciji Hrvatske.

Navode, međutim, da je šteta što Duka nije pažljivije slušao Radio 101 u 21. stoljeću jer da jest možda je, reagirajući na vrijeme pokojim priopćenjem, mogao upozoriti na neprimjerenu praksu kojom je Radio od nekadašnjeg borca za demokraciju i profesionalno novinarstvo otklizao u pristranost, neobjektivnost, šovinističke ispade, netolerantnu komunikaciju, nepotizam, koristoljublje i kao vrhunac svega - krađu.

'Od svega toga, i prije i sada a iz nepoznatih nam razloga, okrećete glavu', navode potpisnici u pismu Duki.

Ističu također da je Duka dobro zamijetio da je Radio posljednjih godina došao u financijske teškoće ali da s lakoćom ignorira da su te ozbiljne financijske dubioze posljedica nezakonitog i nesavjesnog poslovanja i upravljanja u kojem su sudjelovali upravo oni na čiju se stranu on svrstava.

Potpisnici navode kako se Duka da je uistinu želio sačuvati Radio i interese hrvatske demokracije te da mu je stalo do profesionalnog novinarstva mogao proteklih godina oglasiti više puta, primjerice s pitanjima kako to da glavni urednik Željko Matić koji je 10 godina bio predsjednik Nadzornog odbora Radija 101 nije vidio da je čelništvo tog radija opralo 50-ak milijuna kuna preko Studentskog servisa, da se godinama ne plaćaju doprinosi i porezi, da se za tzv. intelektualne usluge ljudima izvan Radija plaćaju milijunski iznosi i da se na reprezentaciju u godini dana znalo potrošiti i više od 600 tisuća kuna.