POLITIČKO-NOGOMETNA SAPUNICA

Ladonja traži referendum o privatizaciji NK Istre

22.03.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Privatizacija NK Istra 1961 naći će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice pulskog Gradskog vijeća, no oko preobrazbe pulskog prvoligaša u dioničarsko društvo koplja se lome već duže vrijeme

'U prosincu 2010.godine, naime, donesen je na gradskom vijeću Proračun Grada Pule za 2011.godinu, u kojemu je predviđeno milijun kuna za postupak 'preoblikovanja' sportskog kluba u dioničarsko društvo. Na pitanje za što se misli utrošiti tih milijun kuna, nismo dobili konkretnog odgovora. Danas je razvidno da Grad Pula, kako je zamišljeno modelom i predloženim aktima, preuzima praktično sve obaveze i teret dugova sportskog kluba, a bez da se ikog u tom sportskom klubu pita o tome kako su te obaveze nastale, tko ih je stvorio i jesu li bile opravdane', kaže Bruno Nefat, vijećnik s Nezavisne gradske liste Plinija Cuccurina. Dodaje da su dugovi ogromni, gotovo 20 milijuna kuna pasive veće od aktive, čemu treba pridodati još otprilike 3,8 milijuna kuna obaveza prema državi.

'U kratkim crtama – 20 milijuna kuna računovodstvene pasive Grad Pula poklonit će novom društvu u obliku davanja prava korištenja stadiona na 25 godina, a usto će unijeti i 2,86 milijuna kuna za osnivački kapital društva te 3,82 milijuna kuna za plaćanje obaveza kluba prema državi. Dakle, Grad Pula mora za pokrivanje sanacije kluba u prvom krugu privatizacije platiti 6,68 milijuna kuna gotovine, i to iz proračunskog, javnog novca. Iz istog onog proračuna za 2011.godinu u kojemu je rezervirano samo milijun kuna', kaže Nefat.

Ladonjini vijećnici Bruno Nefat i Mauricijo Licul vele da se slažu s unosom prava korištenja stadiona na 25 godina, ali se ne slažu s davanjem gotovine.

'Zar uz gotovo pet tisuća nezaposlenih u Puli gradska uprava nema pametnijeg načina za trošenje našeg, javnog novca? Pitamo se je li moguće da će ova gradska uprava 6,68 milijuna kuna našeg novca baciti u bunar zvan ISTRA 1961, kojemu je stvarna tržišna vrijednost nepoznata, ali po sportskim rezultatima bliža vrijednosti od jedne kune negoli gore navedenim iznosima', smatra Licul.

Licul ističe kako se u posljednjih 15 mjeseci koliko traje proces preoblikovanja društva, apsolutno nitko od odgovornih nije sjetio onim pravim prijateljima kluba, navijačima, ponuditi bilo kakav oblik sudjelovanja to jest otkupa dionica. Također, smatraju da bi sve sportske klubove i širu javnost trebalo najprije upoznati sa svim činjenicama i neposredno pitati referendumom jesu li za takvu privatizaciju.

Kako veli Nefat, iako je vijećnicima obećano da će dobiti na uvid revizijsko izvješće, ono im još nije dostavljeno, pa smatra da je premalo vremena ako se ono sutra i pojavi na vijećničkim klupama, da bi se kvalitetno o njemu raspravljalo. Stoga uoči sutrašnje sjednice, najavljuju da će tražiti da se točka preoblikovanja NK Istre 1961 skine s dnevnog reda, ali i javnu objavu revizorskog izvješća.