ZAGOREC BEZ ODLIKOVANJA

Mesićeva odluka o oduzimanju odličja je ishitrena

03.03.2009 u 13:25

Bionic
Reading

Najavom da će oduzeti sva odličja umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, prije nego što presuda kojom je kažnjen sa sedam godina zatvora i vraćanjem pet milijuna dolara za otuđene dragulje iz MORH-a postane pravomoćna, predsjednik RH Stjepan Mesić ponovno je indirektno otvorio i pitanje oduzimanja činova umirovljenim vojnim osobama, ali i pitanje je li njegova odluka prije no što je presuda postala pravovaljana i politički motivirana. Naime, Zagorec je tijekom suđenja više puta uperio prstom u Pantovčak, odakle je, prema njegovu mišljenju, krenula iskonstruirana hajka protiv njega

Hrvatska se opredijelila za poštivanje zakona, a dok odluka nije pravomoćna, mislim da bi trebalo pričekati s oduzimanjem odličja. Uzimanje stvari u svoje ruke dok stvar nije podcrtana čini mi se ishitrenim potezom i stječe se dojam da je politički motivirana. Oduzeti odličje, a sačuvati čin samo po sebi ne znači ništa. Moglo bi se reći da je na ovaj način obeščašćen, ali su mu ostale povlastice koje podrazumijeva čin umirovljenog generala', kazao je bivši ministar obrane Jozo Radoš.

Zahtjevi za oduzimanje čina javljali su se i u slučajevima kada su pravomoćno osuđeni Mirko Norac i Tihomir Blaškić. Pozivalo se tada na članak 166. Zakona o službi u oružanim snagama u kojem se navode tri razloga za oduzimanje čina: gubitak državljanstva, presuda vojnostegovnog suda te ono najvažnije, pravomoćna sudska presuda na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od tri godine, i to za djelo počinjeno s namjerom.

Međutim, kasnije se utvrdilo da je Zakon nedorečen i da se ne odnosi na umirovljene, već samo na djelatne vojne osobe. Iako su utvrđene manjkavosti Zakona iz 2002. godine, ni u njegovim nadopunama i izmjenama iz 2007. godine ništa se nije promijenilo po ovom pitanju.

'Činjenica je da je Zakon nedorečen i da bi ga trebalo promijeniti. Mišljenja sam da bi automatizmom trebalo biti određeno da se za sva kaznena djela za koje je donesena pravomoćna presuda iznad recimo pet godina oduzimaju odličja i čin. U takvoj situaciji ne bi bilo nikakvih dvojbi', mišljenja je Radoš.

Bivša ministrica obrane, SDP-ova saborska zastupnica Željka Antunović, nije željela ulaziti u meritum stvari, ali smatra da se čast ne gubi samo nakon što sudska odluka postane pravomoćna.

Mesićeva odluka je ishitrena - Josip Đakić

'Predsjednik Mesić vjerojatno se u svojoj odluci vodio činjenicom o nesrazmjeru imovine koju je Zagorec imao kad je ušao u MORH i kad je iz njega izašao. Svaku izmjenu Zakona koji će biti kvalitetnije napravljen pozdravljam, ali isto tako treba voditi računa da se on ne može prilagođavati od slučaja do slučaja', istaknula je Antunović.

Predsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić smatra da je Mesićeva najava oduzimanja odličja Zagorcu ishitrena.

'Mislim da se predsjednik malo zaletio jer ovako ispada da je njegova odluka politički motivirana, a ovim se i prejudicira drugostupanjska presuda.

Ako presuda postane pravomoćna, nedvojbeno je da Zagorcu treba oduzeti odličja, ali u Zakon bi trebalo dodati da se čin oduzima samo za djela počinjena dok je bio djelatna vojna osoba', zaključio je Đakić.