PROTUVLADINA ŠETNJA ZAGREBOM

Policija očekivala nerede a dobila najmirniji prosvjed

Bionic
Reading

Subotnji protuvladin prosvjed, koji je najavljen kako najmasovniji do sada, okupio je do osam tisuća prosvjednika. Najmasovniji nije bio ali ni najsadržajniji

Prosvjedna subota u Zgrebu je okupila i do osam tisuća ljudi. Iako je policija strepila od mogućih nemira, prosvjed je, kao i gotovo svaki put, bio potpuno miran. Prosvjednici su uz već uobičajene pozive na izbore i rušenje Vlade, ponovno prozivali osobe koje za njih predstavljaju simbole kapitalizma u Hrvatskoj: Ivica Todorić, Ivica Mudrinić, Nadan Vidošević... U istom su tonu bili i transparenti. Tu su atmosferu upotpunili i zvuci Internacionale, koji su se u jednom trenutku čuli preko megafona. Prva postaja bila je središnjica HDZ-a, stan Vladimira Šeks, Dom sindikata...

Ivan Pernar, koji se tijekom posljednjeg prosvjeda ponovno želio ustoličiti na čelo prosvjeda, u subotu navečer nije se pojavio iz jednostavnog razloga; oko 14 sati je uhićen na Markovom trgu dok je davao intervju za slovensku televiziju. Naime, prekršio je zabranu približavanja Gornjem gradu, koju mu je policija odredila.

Prosvjedi su se održali u gotovo 20 hrvatskih gradova, no samo u su u Zagrebu bili masovni.

Pogledajte kako je tekao prosvjed:

21.15 Završio prosvjed

21.05 Povorka se zaustavila na glavnom zagrebačkom trgu formirali su krug. Bubnjaju i plešu te viču 'Jaco ostani'.

20.54
Prosvjednici Radićevom ulicom krenuli prema Markovom trgu no odustali i zadržali se na Trgu bana Jelačića.

20.47
'Nedamo Varšavsku' pred ulazom u garažu Tome Horvatinčića. Povorka stala i pred Ustavni sud nekoliko metara od garaže.

20.45
Prosvjednici prošli ispred Pravnog fakulteta te krenuli prema Varšavskoj ulici

20.40
Prosvjednici ispred HGK-om viču 'Nadane lopove'.

20.30
Prosvjednici pred T-Hrvatskim Telekomom viču 'Mudriniću lopove' a pred Ciboninim tornjem 'Todoriću lopove'.



20.20
Prosvjednici traže izbore blokirajući obje trake u Vukovarskoj ulici. Nisu stali kod HEP-a već odlaze pred MUP i vjerojatno pred T-Hrvatski Telekom u Savsku.Iako je broj policajaca koji osiguravaju prosvjede minimalan, grad nadlijeće policijski helikopter.

20.07
Oko sedam tisuća prosvjednika krenulo prema zgradi HEP-a.

20.00
Prosvjedna povorka stala u Vukovarskoj ulici ispred Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poljoprivrede . Stali su na vrata s velikom novčanicom od 250 kuna s likom Andrije Hebranga. Viču: 'Podrška seljacima', 'Čobane odlazi' i 'Traktori u Zagreb'.

19.45
Kolona skrenula u Miramarsku ulicu

19.30
Prosvjednici krenuli Branimirovom ulicom prema Glavnom kolodvoru

19.15
Prosvjednici su se zaustavili ispred Doma sindikata u Šubićevoj ulici uz povike 'Sindikati izdaja', 'Ribiću lopove' i 'Matijaševiću lopove'.19.00 Povorka je stala pred stanom Vladimira Šeksa u Bauerovoj ulici. Policija ih nije dočekala. Višu 'HDZ lopovi', 'Javi se' i 'Pijani lopove'.

18.55 Od HDZ-a prosvjednici namjeravaju krenuti prema Kvaternikovom trgu i Zvonimirovoj ulici. Prema neslužbenim informacijama nadaju se da će im se tamo pridružiti i Bad blue boysi. No njih oko dvije tisuće utakmicu Dinamo-Hajuduk koja počinje u 20.10 namjeravaju gledati u kafićima u Tkalčićevoj ulici.


18.45 Više tiuća prosvjednika stiglo pred središnjicu HDZ-a na Trg žrtava fašizma. Ispred kordona policije razvukli su transparente'Generalni štrajk', 'Imamo Hrvatsku, nemamo državu', Hrvatska režimska televizija', itd. Višu i pjevaju 'HDZ znaj svemu je kraj' i 'Mijenjamo Jadranku za Ivana'. Riječ je o osobi koja je na zgradu HDZ-a bacala jaja te je zbog toga privedena.

18.34 Na jednom transparentu piše 'Ne damo Brijune' a s megafona je nakratko čula i 'Internacionala'. Jena prosvjednik nosi vijenac koji će ostaviti pred HDZ-om.18.28 Prosvjedna povorka uz zvukove bubnjeva i uz povike 'Svi na ulice! krenula na istok Jurišićevom ulicom. Cilj za sada nije poznat

18.25
Otprilike tri tisuće prosvjednika je na trgu. Među njima je i Mato Kapović s Filozofskog fakulteta te studenti.

18.15
Oko tisuću ljudi okupilo se na glavnom zagrebačkom trgu. Spomenut ćemo samo neke od transparenata: 'Pahor ženi Jadranku i vodi ju u Sloveniju. Mi plaćamo medeni mjesec', 'Kapitalizam, ne hvala', 'Jedan svijet, jedna borba', 'Kapitalizam legalna korupcija'. Jedan je prosvjednik obučen kao Ivica Kostelić, ima žutu kacigu i skijaške štapove. Policija je raspoređena po izlaznim punktovima s trga

18.05
Broj prosvjednika na glavnom zagrebačkom trgu zasad je podjednak onom s prethodnih prosvjeda.

U isto vrijeme, protuvladini prosvjedi održavaju se u još 12 gradova, dok je nekoliko prosvjeda održano ranije tijekom dana u Čakovcu, Virovitici i Slavonskom Brodu. Popularnog pa omraženog inicijatora prosvjeda nema jer je oko 14 sati uhićen na Markovom trgu dok je davao intervju za slovensku televiziju, kršeći pritom zabranu pristupa Gornjem gradu.