MSGN. MATE UZINIĆ

Dubrovnik dobio novog biskupa

19.03.2011 u 16:03

Bionic
Reading

U dubrovačko katedrali jutros je održano svečano misno slavlje na kojem je za novog dubrovačkog biskupa zaređen msgr. Mate Uzinić

Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić.

Samom činu zaređenja uz brojne Dubrovčane kao i vjernike iz splitsko-makarske nadbiskupije nazočili su i brojni uzvanici i uglednici iz crkvenog i javnog života među kojima apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Mario Robert Cassari, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, subotički biskup Ivan Penzeš, biskup kotorski msgr. Ilija Janjić, svi hrvatski biskupi, brojni svećenici, vjernici i hodočasnici, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Branko Bačić, župan dubrovako-neretvanski Nikola Dobroslavić, te gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Nadbiskup zadarski i bivši dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić pozdravio je nazočne. 'Hvala i oprostite. Živo se nadam kako mi neće nedostajati Vaša ljubav i molitvena potpora, a mom dragom nasljedniku gosparu Mati Uziniću od srca kličem 'Nek je blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje'. Vjerujem kako ćete biti biskup za ljude, kao što i stoji u vašem geslu 'Od ljudi za ljude', poručio je na kraju pozdravnog govora msgr. Želimir Puljić koji je na čelu dubrovačke biskupije bio od 1990. do 24. travnja 2010. kada je imenovan zadarskim nadbiskupom.

Zareditelj splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić naglasio je kako se ovom radosnom događaju raduje i dubrovački 'parac' - sv. Vlaho, dubrovački zaštitnik - te zahvalio msgr. Želimiru Puljiću koji je do sada bio načelu dubrovačke biskupije.

'Ovaj trenutak ujedno je i zahvalnost svima koji su mi ovo omogućili. Na prvom mjestu je Bog, koji je vodio povijest ove biskupije i moju povijest. Hvala Svetom Ocu Benediktu XVI. na ukazanom povjerenju i obećavam mu vjerno služenje službe', rekao je novi dubrovački biskup Mate Uzinić te okupljenima poručio kako se nada da ih neće razočarati.