PORUKA IZ DZRNS-A

'Ne morate se štiti od radijacije'

18.03.2011 u 21:11

Bionic
Reading

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) i dalje smatra da na području Republike Hrvatske ne treba očekivati radioaktivnost iz ugroženih japanskih elektrana koja bi zahtijevala bilo kakve mjere zaštite i spašavanja stanovništva

Prema zajedničkoj prognozi meteoroloških centara u Tokiju, Obminsku i Pekingu, radioaktivni materijal koji je ispušten u atmosferu u sljedećih 48 sati kretat će se sjeveroistočno, prema Pacifiku. U ovom trenutku, priopćio je DZRNS, nije nužno provjeravati kontaminaciju putnika koji dolaze iz Japana.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), IAEA-a, Svjetska meteorološka organizacija (WMO), Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) izvijestile su da međunarodni letovi i plovidba mogu normalno teći preko većih japanskih zračnih i pomorskih luka.

Prema službenim izvješćima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja se temelje na informacijama japanskih služba ovlaštenih za nuklearnu i radiološku sigurnost, još nema vidljivih znakova stabilizacije stanje, podsjeća se u priopćenju.

Položen je kabel za vanjsko napajanje električnom energijom jedinice br. 2 u reaktoru Fukushima-Daiichi, a trenutačno ga nastoje priključiti. Električna energija trebala bi omogućiti učinkovitije rashlađivanje reaktora i bazena istrošenoga goriva.

Na širem području oko elektrane, od 20 do 60 kilometara sjeverno, prema naselju Fukushimi, proteklog dana izmjereno je od tri do 170 mikroSv/h (mikrosiverta na sat). Na dva mjesta kratkotrajno je znatno povećana radioaktivnost s 80 na 170 mikroSv/h i s 26 na 95 mikroSv/h.

Na udaljenostima od 90 do 230 kilometara izmjerene su od dva do deset puta veće vrijednosti od prirodnog zračenja. Prirodno (pozadinsko) zračenje u Japanu je prosječno oko 0,05 mikroSv/h.