UZAVRELA SUBOTA

U Zagreb stižu i seljaci s traktorima!

18.03.2011 u 20:16

Bionic
Reading

Nakon devet dana provedenih na otvorenom, blokirajući ceste u okolici Vinkovaca i Županje, vukovarsko-srijemski seljaci će u subotu rano ujutro traktorima krenuti prosvjedovati u Zagreb

Iako su još u četvrtak dopodne odbacivali mogućnost odlaska traktorima na prosvjed u hrvatsku prijestolnicu, ubrzo su se predomislili i odlučili priključiti u prosvjednoj akciji kolegama iz Virovitičko-podravske i ostalih slavonskih županija.

'Jedan dio prosvjednika ipak će traktorima u Zagreb. Još uvijek ne znam koliko će nas biti jer će nam se još neke županije priključiti, ali sigurno neće biti manje od 100-tinjak traktora', najavljuje Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka.


Dok će dio seljaka svojim traktorima već oko četiri ujutro za Zagreb, drugi će njihove kolege ostati na prosvjednom punktu na silasku s vinkovačke obilaznice prema selu Jarmina te i nadalje blokirati promet. I dalje očekuju poziv ili dolazak ministra poljoprivrede Petra Čobankovića kako bi mu osobno iznijeli svoje zahtjeve.

No očito je da su nakon devet dana na cesti odlučili otići na njegovo radno mjesto – pred Ministarstvo poljoprivrede. Najavljeno je i sudjelovanje predstavnika nezadovoljnih seljaka i na velikom prosvjedu na Trgu bana Jelačića, ali i u drugim gradovima diljem Hrvatske.

Na tportalov upit kad se prosvjednici na traktorima mogu očekivati u Zagrebu, Pokrovac pomalo ironično odgovara 'Čim stignemo!' te u istom tonu dodaje: 'Nije to automobil, nego traktor i ima do Zagreba 270 kilometara. To je dalek put i da idemo 100 na sat morali bismo voziti tri sata. Doći ćemo valjda do ponedjeljka.'

Do ponedjeljka, najvjerojatnije, ministra Čobankovića neće biti na njegovu radnom mjestu. U petak uvečer nazočio je sjednici vukovarsko-srijemskog HDZ-a, kojemu je i predsjednik. Sjednica na temu 'aktualne političke situacije' održana je iza zatvorenih vrata, no ministar Čobanković osvrnuo se prije sastanka na seljačke prosvjede.

'Svima onima koji u Hrvatskoj žele prosvjedovati Vlada neće stvarati nikakve zapreke niti će ih priječiti da prosvjedima izraze svoje nezadovoljstvo. Hrvatsko društvo je demokratsko i prosvjeda se ne bojimo', poručio je ministar Čobanković.
I dalje 'ne smatra potrebnim' razgovarati sa seljačkim vođom Pokrovcem, navodeći da 'ne vidi zašto bi razgovarao s nekim tko traži ostavku Vlade te ministra poljoprivrede'.

'Zbog blokade prometa stanovnici Jarmine već su iskazali nezadovoljstvo, no želimo pokazati veliku strpljivost', rekao je Čobanković napominjući da će 'Vlada vidjeti dokle će se to moći tolerirati'.