EKOLOZI UPOZORAVAJU

Vlada investitorima nudi Plomin 3 bez studije utjecaja na okoliš

18.03.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Projekt Plomin 3, težak pet i pol milijardi kuna, tek što je najavljen pobudio je reakcije ekoloških udruga. Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić istaknula je kako je potrebna strateška procjena utjecaja na okoliš, da bi se uopće moglo raspravljati o prihvatljivosti zahvata

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u organizaciji Eko Kvarnera, također su upozorili na propuste u pripremi ovog projekta.

'Zanimljiva je formulacija koju je Kosor upotrijebila jučer predstavljajući investicijske projekte, među njima i Plomin 3, 'koji će u nekoj od faza realizacije biti u drugom tromjesečju ove godine'. Ona vjerojatno zna unaprijed da će tek započeti postupak procjene utjecaja na okoliš za Plomin 3 završiti rješenjem o prihvatljivosti zahvata. I to unatoč činjenici što Prostorni plan Istarske županije ne predviđa ni tako veliku snagu termoelektrane ni ugljen kao energent. Za eventualne izmjene i dopune Prostornog plana Istarske županije zakon nalaže provođenje strateške procjene utjecaja na okoliš. Premijerka valjda već zna da će i taj postupak pokazati da je termoelektrana na ugljen tako velike snage u okruženju jedne već postojeće termoelektrane u Plominu, vapnare u Raši, Rockwolla i cementare Koromačno strateški prihvatljiva i potpuno neškodljiva za našu županiju. Izgleda da premijerka zna mnogo više nego što zakon dopušta. Ili je to ipak tek samo dio predizborne kampanje', komentirala je za tportal Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre.

'Pored standardne i Zakonom o zaštiti okoliša obavezne procjene utjecaja na okoliš, smatramo da je neophodno napraviti i u svijetu sve više korištenu procjenu utjecaja na zdravlje. Dodatno, nije nam poznato da je izrađena i studija procjene rizika za predloženi zahvat, što je uobičajena praksa u tim slučajevima.

Smatramo da je način na koji se vrši PUO za projekt Plomin 3 apsolutno neprihvatljiv i potencijalno veoma opasan. Opasan ne samo za okoliš, već i za zdravlje i živote građana ne samo Istre, već i Kvarnera, pa i Gorskog kotara. Zbog svega navedenog tražimo od nadležnih i odgovornih bitne promjene u načinu vođenja već započetog postupka s ciljem da se izbjegnu dugotrajni iscrpljujući društveni sukobi, kao što je bilo kod projekta Družba Adria. Ukoliko do toga u najskorijem roku ne dođe, smatrat ćemo neophodnim započeti beskompromisnu kampanju za zaustavljanje tog projekta', kaže glasnogovornik Udruge Eko Kvarner Nenad Prpić

Kako veli, neslužbeno su doznali da je jučer, 17. ožujka, održana prva sjednica Komisije za procjenu studije utjecaja na okoliš za projekt Plomin 3, tj. izgradnju termoelektrane kapaciteta 500 MW kao zamjenskog objekta za već dotrajali Plomin 1, čija snaga iznosi 120 MW, a u pogonu je od 1969. te bi se trebao ugasiti 2015. godine.

'Naša udruga u načelu podržava zamjenu dotrajale termoelektrane novijim objektom, ali isto tako smatra da se ta zamjena radi na skandalozan način', vele u Eko Kvarneru te ističu da većina zemalja potiče što ranije uključivanje javnosti u sukladne postupke procjene utjecaja na okoliš za sve iole ekološki i energetski sporne objekte, no kod nas se nitko nije oglasio niti priopćenjem. Vele da im je 'tajnost kojom je započela procjena utjecaja na okoliš za taj ipak ekološki sporan objekt neprihvatljiva, a ne prihvaćaju ni da je zona utjecaja samo 10 km oko termoelektrane'!

'Podsjetimo, neke su važne međunarodne konvencije nastale kada su se zemlje Skandinavije žalile na zagađenja iz sličnih izvora iz Velike Britanije', veli glasnogovornik Nenad Prpić te dodaje da sve to ne čudi budući da je i studiju za tvornicu Rockwool izradila ista tvrtka.

'Najspornije u ovom projektu je upotreba zastarjele tehnologije korištenja ugljena, koja je za investitora zasigurno najpovoljnija, ali je ujedno i najgora za okoliš, pa i živote i zdravlje ljudi', ističu ekološki osviješteni aktivisti, dodajući da bi se umjesto forsiranja ugljena moglo planirati korištenje ekološki daleko povoljnijeg plina kao energenta.