NIJE SE RAZGOVARALO O FOTELJAMA

Milanović definitivno kandidat za premijera

18.03.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Prema najavama aktualne premijerke Jadranke Kosor, izbori bi se trebali održati krajem godine i ako je suditi prema recentnim anketama, mjesta za HDZ na vlasti neće biti, a pobjedu će na izborima najvjerojatnije odnijeti kukuriku koalicija. Stoga ni ne čude špekulacije o sastavu neke buduće vlade koje se pojavljuju u medijima, no u SDP-u se istovremeno kunu da se o foteljama ne razgovara

Kadrovska križaljka buduće 'kukuriku vlade' koja se danas pojavila u medijima zapravo i nije veliko iznenađenje za one koji imalo poznaju oporbu. Slavko Linić kao ministar financija, Ranko Ostojić kao ministar unutarnjih poslova, Branko Grčić kao ministar gospodarstva, Dragica Zgrebec kao ministrica poljoprivrede, Ingrid Antičević Marinović kao ministrica pravosuđa, Vesna Pusić kao ministrica vanjskih poslova - imena su koja i ne predstavljaju preveliko iznenađenje kao šefovi tih resora. Naime, uglavnom se radi o ljudima koji ili imaju visoke funkcije u sličnim saborskim odborima i drugim tijelima ili su, primjerice, na čelu kakvog SDP-ovog savjeta.

'Ja sam predsjednica Odbora za poljoprivredu i SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu pa me takve špekulacije ne čude', rekla nam je SDP-ova Dragica Zgrebec, koja je bila jedna od malobrojnih oporbenjaka koji su danas odgovorili na naš poziv.

Zgrebec nam je kazala kako u SDP-u nije bilo razgovora ni o listama za izbore, a kamoli o mjestima u Vladi, no ni svoje eventualno buduće šefovanje Ministarstvom poljoprivrede ne isključuje.

'Ako dobijemo izbore, svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti. Gdje se ocijeni da si potreban, tamo ćeš ići. No još je dosta do izbora i sve je još neizvjesno. Ove godine ćemo imati izvještajnu konvenciju i tada ćemo izaći s programom i tada će se vjerojatno znati više o drugim stvarima', rekla nam je Zgrebec

Dok je SDP-ovka Zgrebec govorila u svoje ime, u ime stranke oglasio se stranački tajnik Igor Dragovan, koji se u medijskim špekulacijama našao na mjestu ministra obrane ili poljoprivrede.

'U SDP-u nismo razgovarali o kadrovskim pitanjima niti se to ikada vrtjelo službeno ili neslužbeno. Danas se špekulira jedno, ali sutra može biti nešto sasvim drugo. Mi prije svega pripremamo programe i provedbene akte kako bismo ih mogli implementirati odmah nakon izbora. Nikada nismo stavljali križaljke na prvo mjesto. Radimo na programu, a o mjestima u Vladi na čelu koje će biti Zoran Milanović nije bilo riječi', kazao je Dragovan, potvrdivši tako barem čelnu osobu buduće vlade.

Slično je zborio i i SDP-ov Ranko Ostojić, kojemu je prema nekim medijima predviđena funkcija ministra unutarnjih poslova.

'Ovo nije prvi put da se pojavljuju špekulacije i ponavljat će se to još. Ja se sada koncentriram na predizborni program i na pobjedu na izborima', kazao nam je Ostojić

O eventualnom prihvaćanju ministarskog mjesta ako mu bude ponuđeno nije htio ni špekulirati.

'Odlukom stranke i u dogovoru s koalicijskim partnerima bit će određeni ljudi koji mogu nositi teret. Koja će se imena u tome naći, ne želim ni špekulirati niti je to moje pravo', zaključio je Ostojić