DRŽAVNI ZAVOD ZA NUKLEARNU SIGURNOST:

Nema straha od radijacije u Hrvatskoj

17.03.2011 u 17:06

Bionic
Reading

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost priopćio je danas, u povodu nuklearne nesreće u Japanu, kako kontinuirano prati stanje na lokaciji nuklearne elektrane Fukushima-Daiichi, te procjenjuje da na području Hrvatske ne treba očekivati takav utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana, koji bi zahtijevao mjere zaštite i spašavanja stanovništva

Prema službenim izvješćima Međunarodne agencije za atomsku energija (IAEA), a koja se temelje na informacijama japanskih službi nadležnih za nuklearnu i radiološku sigurnost, još nema vidnih znakova stabiliziranja situacije.

Reaktorske jedinice 1, 2 i 3 napajaju se morskom vodom uz pomoć pokretnih agregata. Razina vode za hlađenje u sva tri reaktora je od 170 do 230 centimetra ispod vrha gorivih elemenata. Zaštitna zgrada reaktora broj3 propušta paru, a pritisak u njoj nije stabilan.

Potvrđeno je kako je prekjučer, u bazenu istrošenog goriva reaktora broj 4 došlo i do drugog požara koji je trajao od 21,45 sati do 23,26 sati po našem vremenu.

U reaktorima broj 5 i 6, koji sadrže gorivo ali nisu bili u pogonu u vrijeme potresa i tsunamija 11. ožujka, dolazi do pada razine vode za hlađenje, a temperatura vode u bazenima istrošenog goriva u tim jedinicama je u porastu.

Radioaktivnost na ogradi elektrane je tijekom jučerašnjeg dana iznosila od 300 do 1.500 mikroSv/h (mikrosiverta na sat). U razdoblju od 2,20 sati do 08,20 sati po našem vremenu, došlo je do značajnog povećanja razine radioaktivnosti. U jednom trenutku brzina doze dosegla je 10.850 mikro Sv/h.

U prvih 8 sati srijede 16. ožujka, na širem području od 20 do 60 kilometara oko elektrane, sjeverno prema naselju Fukushima, mjerilo se od 3 do 30 mikroSv/h. Samo je nekoliko mjerenja iznosilo 80 mikroSv/h. Južnije, na lokaciji Tokai, radioaktivnost je bila u opadanju. Mjerilo se od 1 do 5 mikroSv/h. Ti iznosi za nekoliko desetaka puta premašuju prirodnu razinu radioaktivnosti, ali ne predstavljaju izravnu opasnost za stanovništvo.

Kriteriji za primjenu mjera zaštite u Hrvatskoj propisani su Pravilnikom o granicama izlaganja ionizirajućem zračenju te o uvjetima izlaganja u posebnim okolnostima i za potrebe intervencija u slučaju izvanrednom događaju. Evakuacija se primjenjuje ako se očekuje da će pojedinac primiti dozu od 50.000 mikroSv u sedam dana. Zaklanjanje se primjenjuje ako se očekuje da pojedinac primi dozu od 10.000 mikroSv u dva dana.

Prema zajedničkoj prognozi meteoroloških centara u Tokiju, Obminsku i Pekingu, kretanje radioaktivnog materijala koji je ispušten u atmosferu, bit će usmjereno jugoistočno u prvih 24 sata, odnosno sjeveroistočno u daljnjih 24 sata, sve prema Pacifiku.

Evakuirano je svo stanovništvo u području 20 kilometara oko elektrane. U području od 20 do 30 kilometar oko elektrane preporučeno je zadržavanje u čvrstim objektima. Tablete stabilnog joda dopremljene su u evakuacijske centre, ali nije donesena odluka o njihovoj primjeni.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost i dalje procjenjuje da na području Hrvatske ne treba očekivati takav utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana, koji bi zahtijevao mjere zaštite i spašavanja stanovništva.

Prema prognozi onečišćenje, radijacija iz nuklearnog postrojenja u japanskoj Fukushimi trebalo bi na područje Hrvatske stići najranije 29. ožujka, pri čemu bi količine onečišćenja bile od 1000 do 10000 puta manje od zračenja na izvoru, te ne predstavljaju realnu opasnost za Hrvatsku, izjavila je danas za Hinu načelnica Odjela za istraživanje kakvoće zraka i primjenu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Amela Jeričević

Pojasnila je da s obzirom na razmjere incidenta i velike udaljenosti koje zračenje prelazi preko Pacifika, sjeverne Amerike i Atlantika pri čemu se razrjeđuje pod utjecajem atmosferske disperzije i depozicije, ne predstavlja realnu opasnost za područje Hrvatske. Pri tome treba naglasiti da korišteni model ne uzima u obzir mokru depoziciju što znači da će u slučaju oborina koncentracije biti još niže, rekla je Jeričević

Prema službenom izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) radijacija iz nuklearnog postrojenja u Fukushimi kreće na istok preko Pacifika.

To je potvrđeno modelom pokrenutom na DHMZ-u, koji počevši od 15. ožujka pokazuje kretanje zračenja u idućih trinaest dana, sa završetkom 29. ožujka. Zračenje iz izvora je kontinuirano za vrijeme promatranog razdoblja, a prikazani rezultati su osrednjena dnevna prostorna razdioba koncentracija u sloju od površine do 100 metara i količine onečišćenja bile bi od 1000 do 10000 puta manje od zračenja na izvoru, navodi u izvješću o strujanju onečišćenja Amela Jeričević