OPREZ, MINE:

Za razminiranje 12,3 hektara slavonskih oranica osigurano 1,4 milijuna kuna

17.03.2011 u 16:58

Bionic
Reading

Za razminiranje 12,3 hektara poljoprivrednih površina u slavonskom selu Slakovci, za koje se sumnja da su pod minama zaostalim iz Domovinskog rata, bit će osigurano 1,4 milijuna kuna

Polovicu iznosa već je osigurala Zaklada Hrvatska bez mina, kroz donaciju PBZ-a, o čemu je u četvrtak u Vukovaru hrvatsku javnost i župana vukovarsko-srijemskog Božu Galića izvijestila saborska zastupnica, ujedno i upraviteljica Zaklade

Đurđa Adlešič. Tom je prigodom najavila i da će druga polovica neophodnih sredstava biti osigurana preko fondacije International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance (ITF). Zastupnica Adlešič istaknula je i kako se raspisivanje natječaja za posao razminiranja očekuje u travnju, a konkretni poslovi na uklanjanju mina mogli bi početi mjesec dana kasnije.

'Osim uklanjanja mina, nužno je upozoriti i na potrebu edukacije stanovništva koje živi u blizini minsko-sumnjivih područja, jer je dosad od posljedica zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava u Hrvatskoj smrtno stradala 501 osoba. Stoga ćemo od jeseni i završetka poljoprivrednih radova krenuti s edukacijom poljoprivrednika, ali i lovaca', najavila je Đurđa Adlešič koja je potom, u pratnji domaćina i predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje, i obišla selo Slakovce u vinkovačkom kraju.

Po podacima HCR-a sumnja se kako je na području Vukovarsko-srijemske županije pod minama još 46,8 četvornih kilometara, od čega su najugroženije poljoprivredne površine. Ove se godine planira razminirati 5,5 četvornih kilometara minsko-sumnjivih površina na tom području.