ARHITEKTI KRIVI ZA RASKOŠ

Bozanić je htio da zgrada HBK bude skromnija

17.03.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Povodom medijskih napisa o luksuznoj zgradi Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je na susretu sa studentima iz zagrebačkog doma Stjepana Radića otkrio kako je bio za to da zgrada bude jednostavnija, ali postojale su urbanističke i arhitektonske uvjetovanosti koje se nije moglo izbjeći

Oni analitičari koji govore o trendovima pada popularnosti Katoličke crkve među mladima u Hrvatskoj sigurno bi se iznenadili da su bili na preksinoćnjem susretu nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića sa studentima u kinodvorani Forum zagrebačkog Studentskog doma Stjepan Radić, izvještava Jutarnji list

Doslovce krcata dvorana (studenti koji nisu mogli ući pratili su program ispred njezinih vrata) dočekala je kardinala euforičnim pljeskom i ovacijama, što je više podsjetilo na ozračje uobičajeno za rock koncerte nego za susrete s crkvenim velikodostojnicima. Jednake ovacije dobio je i kardinalov domaćin don Damir Stojić, sve popularniji studentski kapelan koji je nadbiskupa ugostio u dvorani i terminu u kojem obično održava vjeronauk za studente.

Nakon plesno-scenskog prikaza dramske skupine Mravs, kardinal je održao govor u kojemu je mladima rekao da suvremeno društvo proživljava 'povratak Boga'.

Ležerniji i zanimljiviji dio večeri uslijedio je ipak nakon što su studenti počeli postavljati pitanja zagrebačkom nadbiskupu, koji im je rekao da ga mogu pitati što god žele, otkriva Jutarnji list. Tako je jedan student zamolio za komentar nedavnih medijskih napisa o 'luksuznoj zgradi Hrvatske biskupske konferencije'.

'Morali smo sva tijela HBK okupiti na jednom mjestu jer je to bilo najekonomičnije rješenje. Osobno sam bio za to da zgrada bude jednostavnija, ali postojale su urbanističke i arhitektonske uvjetovanosti koje se nije moglo izbjeći. Napisi u medijima o troškovima izgradnje nisu točni, oni su puno manji', ustvrdio je kardinal.