ANALIZA: EU NA ČEKANJU

'Kosor treba hitno izaći na izbore!'

17.03.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Ako se pregovori s Europskom unijom, što se sada čini sasvim izglednim, ne završe u lipnju, Vlada mora hitno raspisati izbore, mišljenje je analitičara s kojima smo razgovarali

'Vlada Jadranke Kosor treba što prije izaći na izbore kako bismo to što prije obavili i u normalnoj atmosferi završili pregovore', smatra politolog Damir Grubiša, a tako bismo spasili referendum o primanju u Europsku uniju, dodaje, jer bi se u suprotnom pretvorio u izjašnjavanje o Vladi. Neven Šimac, stručnjak za međunarodno pravo, smatra da bi izbori smirili napetu situaciju u društvu u kojem se samo licitira s rokovima pa bi se nakon njih u miru moglo posvetiti gospodarstvu, Europskoj uniji i ostalim problemima koji nas muče.

'Hrvatskoj propuštanje datuma u lipnju za završetak pregovora ne bi bio poraz, ali bi bio poraz premijerke Kosor koja ovisi o tempu koji je sama sebi nametnula', kaže Grubiša. Slično razmišlja Šimac, koji kaže da on nije želio vjerovati, ali bude li to riješeno do Nove godine, bit će dobro. 'Nama neće biti neugodno niti ćemo imati problema zbog propuštanja roka, ali to se ne može reći za one koji su pričali da će sve biti gotovo u lipnju', pomalo šaljivim tonom objašnjava Šimac. Prema njegovom mišljenju, nama će biti dobro kad god završimo pregovore, jer u EU moramo da ne ostanemo pusti otok. 'Jer mi sad jesmo otok na kojem se uvijek nešto muti', kaže Šimac.

Za Grubišu je očito je da nije obavljen dobar dio posla koji je Vlada trebala napraviti kako su to i nevladine udruge lijepo pobrojile. 'Vlada nije napravila svoj posao, nego je ponovo pokušala pokazati Europskoj uniji da nešto jest što ona tvrdi jest, ali se pokazalo da nije. Recimo, donijeli su novi zakon o Državnom sudbenom vijeću (DSV) i tako mislili da su odradili taj dio posao, a taj DSV nakon toga po starom sistemu izabere nove suce', objašnjava politolog. I Grubiša i Šimac smatraju da treba radikalno raskrstiti sa starim ustaljenim praksama, što neće biti nimalo lako.