VLAST POTROŠILA STRPLJENJE

Ribari prijete nemirnim prosvjedima

17.03.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Koordinacija udruga profesionalnih ribara, koja okuplja ribare triju udruga, Naše more, Istarski ribar i Mare Croaticum, najavljuje nove prosvjede. Naime, unatoč nedavnom dogovoru ribara s ministrom Petrom Čobankovićem vele da njihovi zahtjevi još uvijek nisu ispunjeni, a kako se da iščitati iz današnjeg priopćenja koordinacije, više i nemaju strpljenja čekati

'Ovaj put ne čekamo odgovor jer nema više rokova te najavljujemo prosvjede, koji više neće biti mirni, s obzirom da je očito kako razumnog načina dogovora s Ministarstvom ribarstva nema. Također, upozoravamo da nema više ni besmislenih sastanaka ni praznih obećanja!', kaže se u priopćenju koje potpisuju Albin Popov, novoizabrani predsjednik Udruge profesionalnih ribara Naše more, Daniele Kolec ispred Mare Croaticum i Radovan Simić na čelu udruge Istarski ribar.

Čelnici ovih triju udruga podsjećaju kako su nakon mirnih ribarskih prosvjeda diljem Jadrana 26. siječnja na sastanku s potpredsjednikom Vlade i ministrom ribarstva Petrom Čobankovićem dogovorili da će se u periodu od mjesec dana riješiti svi gorući problemi u ribarstvu, no nakon isteka roka, vele, jedino što je Ministarstvo ribarstva poduzelo je poskupljenje plavog goriva, i to čak dva puta.

'Još jedanput, iako su protekli svi razumni rokovi, 8. ožujka smo se našli na sastanku s ministrom Čobankovićem gdje nam je potpisom obećao rješavanje određenih zahtjeva s rokovima koje si je Ministarstvo samo zadalo. Nadali smo se da će ipak sad ministar uspjeti izvršiti obećanje, ali očito je da ministar Čobanković ili uopće nema namjeru riješiti probleme ili ne upravlja Upravom za ribarstvo, državnim tajnikom i vrhuškom Uprave koji operativno moraju provesti njegovo obećanje. Stoga je jasno da od rješavanja problema mirnim, stručnim i razumnim putem nema ništa', kaže se u priopćenju koordinacije ribarskih udruga.

Kako ističu, zadnji put ponavljaju prvobitne zahtjeve, od kojih nijedan nije riješen, a to su: trenutačna ostavka državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u prostoru od 23.000 km2 za sve zemlje, ukidanje svih 'novokomponiranih' propisa i izmjene Zakona o ribarstvu te donošenje nove ribarske regulative koja bi bila 'u suglasju s pravim predstavnicima ribara i stručnjaka i EU propisima na način da se štite hrvatski ribari i resursi'.

Ribari i dalje zahtijevaju cijenu plavog dizela do četiri kune po litri te uspostavu opskrbe plavim dizelom u Malom Lošinju i svim drugim ribarskim mjestima po istoj cijeni, a ne odustaju ni od zahtijeva za: ponovnu uspostavu ribolovnog mora i nesmetano ribarenje u morskom području parkova prirode; reviziju ICCAT brojeva; ukidanje PDV-a na ribu te dobivanje statusa izvoznika; ukidanje obaveze plaćanja veza za ribarska plovila; usklađivanje propisa HRB-a s propisima EU za ribarske brodove i izjednačavanje ovrhe za obrtnike s fizičkim osobama.