IZ PRORAČUNSKE PRIČUVE

Vlada izdvaja 3,5 milijuna kuna za Japan

Bionic
Reading

Na pitanje hoće li Vlada pomoći Japanu, premijerka Jadranka Kosor rekla je da hoće i da će odluku o tome donijeti na sjednici Vlade

Premijerka Kosor je izjavila da će hrvatska Vlada pomoći Japanu i da će odluku o tome donijeti na sjednici Vlade.

'Čim se dogodila strašna tragedija, mi smo u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom obrane i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje odlučili poslati pomoć. Od onog klasičnog vida pomoći - deke i oprema - do ekipa za spašavanje. Međutim, japanska vlada je zahvalila na tome i mi ćemo danas donijeti odluku o sredstvima koja možemo izdvojiti iz proračunske pričuve jer su nas uputili da je to najbolji način, i poslat ćemo ih preko Hrvatskog Crvenog križa, 3,5 milijuna kuna. A druga odluka koju ćemo ponuditi je odluka da se japanskoj vladi ponudi određeni broj kapaciteta za liječenje na KBC Rebro, i smještaj za djecu i majke s djecom u neke od turističkih kapaciteta u državnom vlasništvu. To su još dva oblika pomoći, ako japanska vlada odluči da je to moguće.'

'Vlada je kroz Upravu za zaštitu i spašavanje ponudila pomoć, ali u ovom trenutku to nije bilo potrebno. Ekipa se može odmah formirati i što se tiče pomoći s dekama, šatorima itd. stojimo na raspolaganju', rekla je Kosor.

HRVATSKI GRADOVI SPREMNI POMOĆI JAPANU

Potresom pogođenom Japanu do danas su odlučili pomoći čelnici Sisačko-moslavačke županije, grada Rijeke i grada Pule.

Naime, Rijeka, kojoj je najstariji grad prijatelj japanski Kawasaki, odlučila je iz tekuće rezerve proračuna na ime pomoći Crvenom križu Japana uplatiti 100 tisuća kuna, a sisačka županica Marina Lovrić objavila da će ona i njenih 14 savjetnika japanskoj vladi donirati ukupno 10.000 eura.

Pomozimo Japanu!

Pomoć potresom i tsunamijem pogođenom Japanu stiže iz cijelog svijeta. U akciju se uključio i Hrvatski Crveni križ koji apelira na građane da daju svoj doprinos uplatom na žiro-račun, pozivom ili pak internetskom uplatom sredstava. Pomoći možete na sljedeći način: uplatom na žiro-račun Hrvatskog Crvenog križa broj 2340009-1511555516, pozivom na donatorski broj 060 90 11 (6,15 kn s PDV-om) ili online donacijom na www.hck.hr.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić gradonačelniku grada Hekinana s kojim je grad Pula pobratimljen od 2007. godine ponudio je svoju pomoć u ublažavanju posljedica razarajuće katastrofe koja je pogodila Japan.

Od hrvatskih gradova koji su pobratimljeni s japanskima sad je na potezu Zagreb, koji je pobratimljen s Kyotom, pa se očekuje da će svoju pomoć japanskim prijateljima ponuditi već sutra ili ovih dana.

Potpredsjednik Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva Tonči Tadić za tportal je kazao kako u ovom slučaju nije stvar u novcu već u dobroj volji. 'Japan je jedina zemlja koja kontinuirano pomaže Hrvatskoj odnosno socijalno ugroženim mjestima u našoj zemlji i nakon završetka Domovinskog rata.

I gradonačelnik Željko Sabo je u ime Vukovara uputio je izraze sućuti i podrške narodu Japana preko japanskog veleposlanika u Hrvatskoj Yoshija Tamure, a posebna pisma poslao je i gradonačelnicima Hirošime i Nagasakija. Vukovar je, naime, član asocijacije Gradonačelnici za mir, čiji je predsjednik gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba, a koja se upravo zalaže za život bez atomskog naoružanja. Osim toga, japanska je vlada u više navrata pomagala proces razminiranja na vukovarskom području, a svake se godine u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Nagasakiju održavaju mise zadušnice.

Japanski osjećaj za humanost posebno je dirnuo hrvatske građane, budući da je, iako je njihovim građanima sada pomoć najpotrebnija, japanska vlada ispunila obećanje koje je prije tragedije u Japanu dala potrebitim mjestima u Hrvatskoj. Japanski veleposlanik u utorak je uručio dvije donacije od ukupno 67.000 eura, jednu za vatrogasna vozila, a drugu za opremanje ambulante.