PRVI DUBROVAČKI PROSVJED

'Svega nam je dosta, bacit ćemo se s Pelješkog mosta!'

16.03.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Oko 18 sati u Dubrovniku je započeo prvi protuvladin prosvjed koji se održava u tom gradu. Iako nije okupio količinu ljudi kao zagrebački, s njega su odaslane jednake poruke

Oko 200-tinjak Dubrovčana okupilo se oko 18 sati na Pilama pred starom gradskom jezgrom, nakon čega je povorka krenula Stradunom do zgrade gradske vijećnice i županije. Prosvjednici su se kratko zaustavili i pored zgrade dubrovačkog HDZ-a gdje su 'zajedničarima' ostavili i pismo u kojem su ih kritizirali da ništa nisu napravili za ovu državu. Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovana premijerko Kosor,

ovo je iskreno pismo u ime hrvatskog naroda. To je narod čiji glas ne želite čuti. On je krv ove zemlje za koju se izborio i koju voli. To je šutljiva većina koja je prestala šutjeti i počela urlati. To je narod bez istaknutog pojedinca, narod koji pati gledajuću voljenu domovinu na koljenima.

Hrvatska je prekrasna zemlja s velikim potencijalom, naša pozicija nam omogućava da budemo most Europe prema svijetu, jednako kao što smo u prošlosti bili branici te Europe. Klimatski uvjeti osiguravaju ugodan život, kvalitetnu poljoprivredu te razvoj vrhunskog turizma. Hrvati su pokazali veliko srce u obrani domovine kada je bilo potrebno, a pokazuju i veliko znanje te želju za radom i razvojem kada im se osiguraju adekvatni uvjeti za to. O slavonskim ravnicama su napisane mnoge pjesme, međutim mi, na veliku žalost, uvozimo tone i tone hrane svakog dana. Jadransko more šumom ispunja srce svakog onog tko ima dušu, ali vi ga ipak niste zaštitili.

Vi i vaša stranka pokazali ste nesposobnost u vođenju ove zemlje, pokazali ste zavidnu razinu neznanja, bahatosti, korupcije i nepotizma. Pokazali ste, premijerko Kosor, da je za vas politika i stranka važnija od krvi ove zemlje. Kada se premijer uzdigne tako visoko da više ne čuje glas onih zbog kojih je tu, vrijeme je da padne, a pad s visine zna biti bolan.

Ovaj narod ne želi nerede, ne želi lijeve ni desne, ne želi crne ni crvene. Narod želi Hrvatsku, želi zemlju koju ste mu vi ukrali. On želi zemlju za koju se izborio u krvavom ratu, zemlju o kakvoj je maštao u rovu '91, zemlju poštenih, slobodnih i vrijednih ljudi.


Želi da s ponosom kaže 'Proud to be croat', a da to bude nešto više od reklame za pivo. Narod želi posao i plaću za taj posao. Isto tako želi da mu jedni od najvećih nameta u svijetu osiguraju dostojnu mirovinu i starost, kao i zdravstvenu njegu u slučaju bolesti. Narod želi školske ustanove, fakultete i veleučilišta okrenuta prema budućnosti, koja osiguravaju istinsko znanje i diplomu.

Od danas želimo odgovornost u politici jer znamo kako Hrvatska može bolje. Hrvatski narod želi još nešto - hrvatski narod želi da vi odstupite, gospođo Kosor. On ne želi da odete s vlasti na idućim izborima, želi da odete day after yesterday ili, ako vam je lakše na hrvatskom – želi da odete danas
', stoji u pismu koje je potpisano s 'narod Republike Hrvatske'.

Dok su bili pred zgradom HDZ-a iz mase se čuli i povici 'Čuvajte novčanike'.

Prosvjednici su putem uzvikivali 'Vratite nam poslove', dok je vođa dubrovačkog prosvjeda Zoran Žuvela u jednom trenutku s papira pročitao predizborna obećanja HDZ-a te nakon toga papir potrgao i pljunuo na njega. Prosvjednici nose i transparente na kojim piše 'Svega nam je dosta, bacit ćemo se s Pelješkog mosta', 'Vratite nam budućnost', 'Pare nisu problem, para nema', 'Svi lajkaju, a karavane prolaze', 'Hoćemo struju', 'Trafostanica nije kamen temeljac'...

Iako nije bio brojan poput zagrebačkog prosvjeda, dubrovački je kao i onaj u Zagrebu na ulice izveo uglavnom mlade ljude, pa i članove udruge Nazbilj, koja je poznata po svojim performansima u kojima se rugaju ličnostima i situacijama iz aktualne politike. Na samom prosvjedu nije bilo nereda, a osiguravlo ga je 30-ak policajaca u uniformama, dok je nekolicina u civilu bila i među prosvjednicima.