SINDIKAT ODGOVARA TRUPČEVIĆU

'Nije samo promašio redakciju nego i profesiju'

16.03.2011 u 14:07

Bionic
Reading

Nakon što je tportal.hr 15. ožujka objavio izjavu predsjednika Uprave Večernjeg lista Borisa Trupčevića 'da će u slučaju štrajka u Večernjem listu taj dnevnik nastaviti neometano izlaziti jer dvije trećine zaposlenih i honorarnih suradnika nisu prihvatile sindikalni poziv na štrajk najavljen za 23. ožujka', žestoko je reagirao Sindikat novinara u tom dnevniku

'Zanimljivo je to Trupčevićevo poimanje istine. Svi su protiv koji nisu za. Kao da na dan ankete o štrajku nije bilo ljudi na bolovanju, na godišnjem odmoru, na službenom putovanju ili onih koji su naprosto iskoristili svoje pravo - dopustimo i tu mogućnost - da se ne izjasne', istaknuo je u priopćenju za Štrajkaški odbor Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Večernjeg lista.

Filić je napomenuo kako bi 'po istoj logici sindikalna strana mogla izvijestiti da su se za štrajk izjasnili svi osim onih 11 koji su bili protiv'.

'No ne pada nam na pamet manipulirati brojkama kako to čini Trupčević. Objavili smo onakav rezultat kakav je bio: za štrajk se izjasnilo 64 od 75 zaposlenika Večernjeg lista d. d. ili 85 posto. Kakav je stav ostalih, ne znamo - jer se nisu izjasnili', kazao je Filić.

Pritom se žestoko obrušio na svog direktora ističući kako Trupčevića nitko nije poučio da su u novinarstvu činjenice svetinja te da je očito ne samo promašio redakciju nego i profesiju. 'Pokazao je da o novinarstvu malo zna, ali zato zna puno o manipulacijama. Tome mu očito služi i ovih 9600 kuna navodne neto prosječne mjesečne plaće u Večernjem listu kojima okolo maše. Zašto onda ne objavi i prosječnu plaću (samo) glavnog uredništva ili Uprave? Mi govorimo o temeljnim pravima iz Kolektivnog ugovora, a on o prosjeku plaće. Nije li to još jedno izvrdavanje?', upozorio je.

Napomenuo je da je zanimljivo što 'za temeljna prava iz Kolektivnog ugovora nema novca, a bit će ga za plaćanje skupog najma u novoj zgradi kamo nas on kani preseliti'.