PADA BROJ PROSVJEDNIKA

Bijes se s HDZ-a prelio i na HRT

14.03.2011 u 22:32

Bionic
Reading

Pokušaj 'izravnog uključenja' u HTV-ov Dnevnik i ritam koji su prosvjednicima davali neumorni bubnjari iz Tribal Jam Orchestra obilježili su još jednu prosvjednu šetnju ulicama Zagreba na kojoj su ponovljeni isti zahtjevi – odlazak aktualne Vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora

Izostali su stvaranje buke i posjeti stanovima onih koje nezadovoljni građani smatraju najodgovornijima za stanje u državi, no za više od tri i pol sata šetnje nije preskočen 'posjet' policijskoj blokadi na Kamenitim vratima, odnosno 'čuvarima' središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Na prilazu Markovom trgu, najbližoj točki do koje mogu doći prosvjednici, od Hrvatskog sabora je zatraženo raspuštanje Vlade i što hitniji izbori. 'Ugledajte se na Ankicu Lepej', poručili su policijskom kordonu uzvikujući ime nekadašnje bankovne službenice koje je krajem 90-ih javno podastrla stanje računa obitelji Tuđman.

Upravo se prosvjednicima na Cvjetnom trgu priključila i Ankica Lepej, koja je novinarima ponovila namjeru štrajkanja glađu ako Vlada ne ode. Osim nje, zamijećeni su i brojni sindikalni vođe. Na početku prosvjeda, kako je to već postala praksa, nije bilo govorancija, ali su znakovite bile poruke upućene EU i njezinom parlamentarnom izvjestitelju za Hrvatsku Hannesu Swobodi – 'Dragi Bože, nismo vikali Swoboda, nego sloboda', pisalo je na jednom transparentu. Na drugima je pisalo 'Padaj Vlado i nepravdo' i 'Generalni štrajk'.

Horvatinčićev manevar

Osim manjeg broja prosvjednika, prosvjed je obilježio i Tomo Horvatinčić koji je u Savskoj pomoću policajaca izbjegao povorku, ali i moguću sudbinu glasnogovornika Vlade Mladena Pavića, okrenuo automobil i odjurio u drugom smjeru.

Ipak, središnji je događaj bilo zaustavljanje u Slavonskoj aveniji, ispred HRT-ove zgrade, pred sam početak središnje informativne emisije. Prosvjednici su transparentom 'Jadranka Kosor – glavna urednica HTV-a' i skandiranjem 'Dosta ignoriranja', 'Nećemo cenzuru', 'Javna televizija – naša televizija', 'Hloverka ostavka' jasno poručili što misle o izvještavanju najveće medijske kuće u Hrvatskoj. Na samoj Slavonskoj aveniji, kojom je promet bio obustavljen skoro sat vremena, izveli su i nekoliko 'performansa' među kojima su najzanimljiviji bili 'indijanski ples da padne Vlada, a ne kiša' te vozanje u tačkama jedne prosvjednice čiji je smisao bio potpora seljacima u prosvjedu i poziv da dođu prosvjedovati u Zagreb.

Na putu do HDZ-a nakratko su se zaustavili pred Vrhovnim sudom, a onda su pred vladajućom strankom, iako prilično osuti u odnosu na početak prosvjedne šetnje, jasno i glasno poručili što misle – 'HDZ, odlazi', 'Pada Vlada', 'Nećemo odustati – tek smo počeli'. Na kraju su se, podno spomenika banu Jelačiću, mirno razišli uz poruku 'Laku noć! Opet ćemo doć'!'

Prosvjednici će ponovno na ulice u četvrtak, a okupljanje na Cvjetnom trgu najavljeno je za 18 sati.

Kako je prosvjed tekao, možete pogledati ovdje