ANALITIČARI OCJENJUJU

'Sukob s predsjednikom donijet će Kosor više štete nego koristi'

14.03.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Konzultacije s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka koje je potkraj prošlog tjedna organizirao predsjednik RH Ivo Josipović bile su okidač za produbljivanje sukoba s premijerkom Jadrankom Kosor. Unatoč tome što je kasnije odaslao poruku da je time prekršio Ustav, HDZ se na konzultacije odazvao, nakon čega je predsjednik poručio da, ukoliko nisu zadovoljni njegovim radom, mogu zatražiti njegov opoziv

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je sazivanjem konzultacija predsjednik 'povukao neuobičajen potez', ali da njime nije prekršio ustavne ovlasti.

'Činjenica je da je Josipović povukao potez koji dosad nije bio uobičajen unutar sustava parlamentarne vladavine. Može se reći da je išao po rubu ovlasti, ali ih nije prekoračio. Istina, njime je antagonizirao HDZ, a s druge strane primio je 'kukuriku' koaliciju kao jednu grupu, što je također neuobičajeno, ali nije prekršio ovlasti.

Međutim, držim da je reagirao na neprimjeren način kada je rekao da Vlada zatraži opoziv ako je nezadovoljna njegovim radom. Ne treba predsjednik reagirati na svaku kritiku, a jasno je da želja za njegovim opozivom ne bi prošla ni u drugačijim okolnostima.

On je akter u političkom sustavu i kao takav njegov rad podložan je kritikama. Njegova pozicija je čvrsta i bit će takva sve dok ne dođe do smjene vlasti. Kada dođe do toga, bit će zanimljivo vidjeti kako će javnost biti raspoložena prema njemu.'

Njegov kolega Višeslav Raos misli da će doći do daljnjeg zaoštravanja odnosa na relaciji Pantovčak – Banski dvori.

'Još uvijek je puno upitnika i tu treba tražiti mogućnost za produbljenje sukoba. Prije svega, ne zna se hoćemo li završiti pregovore za ulazak u EU do kraja lipnja. Nije prvi put da predsjednik šalje poruke da je Vlada ta koja je najodgovornija za završetak pregovora, a s druge strane Vlada smatra da se predsjednik na taj način svrstava na jednu stranu. Ono što je jasno je da njihova prepucavanja ne mogu dovesti ni do smjene premijerke niti predsjednika. Doduše, Josipović je u nešto komotnijoj poziciji jer njega ne čekaju izbori, pa bi u tom svjetlu daljnja zaoštravanja mogla više štete nego koristi donijeti Banskim dvorima', kazao je Raos.

Prema njegovu mišljenju, tenzije bi se mogle spustiti nakon 1. travnja, kada je u Bruxellesu zakazana međuvladina pristupna konferencija.

'Za očekivati je da će puno toga biti jasnije nakon 1. travnja. Tada bi mogao doći signal na osnovi kojeg bi se moglo jasno iščitati hoćemo li uhvatiti vlak u lipnju ili ne. Uhvatimo li ga, izbori komotno mogu biti na jesen. Međutim, u pozadini cijele te priče oko izbora i kad bi oni trebali biti krije se zapravo to da se i oporba i HDZ žele upisati u povijest kao oni koji su potpisali pretpristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom', zaključio je Raos.