Hrvatska JOSIPOVIĆ ODGOVARA PREMIJERKI

'Ako Kosor misli da kršim Ustav, neka pokrene moj opoziv'

Nakon što je već u petak premijerka Jadranka Kosor natuknula da smatra da je predsjednik Ivo Josipović prekršio svoje ustavne ovlasti, žestoko je uzvratio i sam predsjednik u intervjuu Novom listu

'Institucija Predsjednika Republike je državna, pravna i politička funkcija. Ustav to vrlo jasno govori kada u članku 93. stavak 2. govori kako se predsjednik brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Procijenio sam da je stabilnost Hrvatske na kušnji zbog ozbiljne gospodarske krize, nezadovoljstva građana, pada potpore građana državnim institucijama – posebno Vladi. Sazvao sam konzultacije zbog potrebe da se konačno odlučno privedu pregovori s EU kraju, pa i zbog zastoja u dijalogu na našoj političkoj sceni. Gospođa premijerka je pravnica, HDZ ima mnogo pravnika i ne bi im trebao biti problem pročitati i razumjeti što piše u Ustavu', odgovorio je predsjednik Josipović na insinuacije premijerke Kosor da je sazivanjem konzultacija prekoračio ustavne ovlasti.

Josipović je poručio da konzultacije misli održavati i u budućnosti te da ga ni jedna stranka u tome neće spriječiti.

'Ako neka stranka ne želi sudjelovati, ne mora. Građani će to znati cijeniti. Koristit ću sve primjerene kanale komunikacije koji mi omogućuju da ostvarim zadaću koju Ustav stavlja pred predsjednika. I u tome me neće spriječiti ni sadašnja ni bilo koja buduća vlada. Građani su me izabrali da u njihovo ime, kako to i Ustav kaže, brinem o stabilnosti i usklađenosti državne vlasti i ja ću to beskompromisno uvijek činiti. Istina, Ustav predsjedniku ne daje ovlasti da neposredno reagira i otkloni uzroke nestabilnosti. Ali predsjednik to može nastojati kroz političko djelovanje i ja ću svakako na tome ustrajati. Ako premijerka ili bilo tko misli da time kršim Ustav, imaju jasnu proceduru kako pokrenuti pitanje moga opoziva', zaključio je Josipović u intervjuu Novom listu.

Slične odgovore Josipović je dao i u intervjuu HRT-u, gdje je poručio da se ne boji dodatnih prigovora da je više naklonjen oporbi.

'Mislim da je ovo dovoljno jasno. Ja zagovaram vrijednosti, a ne stranke', kazao je Josipović.

Kazao je kako je konzultacije, među inim, sazvao jer je 'sustav je ugrožen, stabilnost je ugrožena za što ne treba biti veliki političar da se to vidi.'

Ponovio je kako se zalaže da se referendum za Europsku uniju i izbori ne održe istovremeno, a progovorio je i o samim pregovorima.

'Dovršetak pregovora u lipnju je završetak jedne zadaće koja je trebala biti obavljena prije, i to nije veliko dostignuće', zaključio je Josipović.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još