PRIVREMENA DEBLOKADA

Zbog nedjelje seljaci maknuli traktore sa ceste

13.03.2011 u 09:44

Bionic
Reading

Nezadovoljni vukovarsko-srijemski seljaci, okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka, privremeno su za promet deblokirali vukovarsko-srijemske prometnice kod Jarmine, Gradišta i Bošnjaka, potvrdio je predsjednik sindikata Tomislav Pokrovac

Normalno odvijanje prometa odlučili su omogućiti zbog, kako kažu, želje da ne stvaraju neugodnosti građanima koji nedjelju žele provesti u krugu svoje obitelji ili posjetiti svoje najbliže u bolnicama.

„I mi ćemo uzeti mali predah, jer je očito da će prosvjedi potrajati. Državna vlast nas ignorira, ali mi ćemo ostati na cesti sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni“, najavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka. Upozorio je i kako je deblokada prometa privremena te da će već u nedjelju popodne ili uvečer seljaci ponovno izvući traktore na ceste te onemogućiti prolaz svima, osim hitnim slučajevima.

Osim na državnoj cesti D-518 koja od Vinkovaca preko Jarmine vodi prema Osijeku, državnih cesta D-46 Vinkovci – Tovarnik, odnosno D-55 od Vinkovaca prema Županji, seljaci su svoje traktore u subotu popodne parkirali uz cestu i u Bošnjacima. Procjenjuje se da je u prosvjedu više od 200 seljaka.

I poljoprivrednici koji prosvjeduju u Virovitičko-podravskoj županiji odblokirali su sve prometnice, a oni kažu da su se za deblokadu odlučili jer je policija najavila da će kažnjavati one koji sudjeluju u blokadi.

Glasnogovornik virovitičko-podravske Policijske uprave Josip Štajdohar podsjetio je da su prosvjednici u prekršaju po Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o sigurnosti prometa na cestama bili čim su blokirali prometnice jer se prosvjedi ne smiju održavati na državnim cestama.

Policija je do sada, kaže, bila tolerantna, ali više ne mogu dopustiti kršenje ustavnih prava ljudi kojima je seljačkim prosvjedima ugroženo kretanje državnim cestama.

Sindikat hrvatskih seljaka traži da sve potpore u ratarstvu, stočarstvu i ribarstvu budu isplaćene u punim iznosima. Traže i da cijena plavog dizela bude jednaka i za ribare i za poljoprivrednike u iznosu od četiri kune kao i da se deblokiraju svi računi seljaka te izradi državna strategija poljoprivredne proizvodnje za idućih deset godina.