MULJAŽE

'HRS pokušava uvesti porez na budale'

28.11.2008 u 17:38

Bionic
Reading

Rukometaši ne mogu bez skandala, a najnoviji, u kojem HRS van svih dogovora od gradova domaćina traži 28 milijuna kuna, samo potvrđuje ono o čemu smo već pisali, a to je da je ad hoc prihvaćanje organizacije SP-a bila idealna prilika za lov u mutnom

I dok dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac puca iz svih oružja i ucjenama ('tko ne želi financijski sudjelovati, neće ni biti domaćin SP-a') poput Tonija Soprana pokušava od svojih 'partnera' iskamčiti milijunske iznose - koje, gle čuda, nitko iz HRS-a do prije nekoliko mjeseci nije spominjao - dvojica najžešćih oponenata gradonačelnik Poreča Edi Štifanić i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok ne uzbuđuju se previše.

Da podsjetimo, HRS je od šest gradova domaćina (Zagreb, Split, Zadar, Osijek, Varaždin, Poreč) zatražio da sa 28 milijuna kuna participiraju u organizaciji SP-a za rukometaše s obrazloženjem da ne može sav teret organizacije pasti na njihova leđa. Prema HRS-ovu izračunu, Zagreb bi im trebao dati 10 milijuna, Split 4, a svaki od preostala četiri grada po 3,5 milijuna kuna.

Izuzev zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je za HRT rekao da će svojih 10 milijuna kuna Zagreb uplatiti, ostali gradonačelnici nisu oduševljeni najnovijom idejom čelnika iz Haulikove ulice, a neki od njih u startu su odbacili tu ideju. Gradonačelnici Splita, Poreča i Varaždina jedinstveni su u stavu da se ne može tražiti nešto što nije dogovoreno. Osječani se još nećkaju što bi, pa je tako član gradskog vijeća Osijeka i član UO-a HRS-a Anto Đapić tvrdio da novac ne može dati, da bi jučer, nakon banketa HRS-a u Parizu, za Sportske novosti izjavio da su im 'ruke vezane' i da će 'to ipak morati učiniti'. Zadrani se na tu temu još nisu oglasili jer se čeka odluka Gradskog poglavarstava.

'Nikad nije bilo nikakvog govora o tome da bi mi trebali, osim naših realnih troškova, snositi bilo kakve druge. Nama je ugovor prema prvotnom dogovoru trebao biti dostavljen još početkom rujna, ali to iz nepoznatih razloga HRS nije nikada napravio.

Početkom listopada poslan nam je prijedlog ugovora u kojem je na mjestu gdje je trebala biti brojka ostavljena prazna crta i rečeno nam je da će HRS naknadno izračunati koliko bi trebali platiti. Čini mi se da HRS pokušava uvesti porez na budale, a mi to nismo', kazao je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić i dodao da je Gradsko vijeće donijelo odluku o tome da se 3,5 milijuna kuna ne može isplatiti.

'Mi taj novac nemamo. Uostalom, HRS je znao, kad je ulazio u čitav projekt, da će oni biti nositelji. Zar oni misle da bi pristali biti domaćin da imamo tolike troškove? Od početka se znalo tko će snositi koje troškove. Mi moramo osigurati popratna događanja, medicinsku i redarsku službu.

Naši realni troškovi su oko 300 tisuća kuna, za što smo predvidjeli i novac iz proračuna za 2009. godinu. Zagreb valjda može platiti, a možda na taj način i vraća dug jer rukometašima nije izgradio Rukometni dom', naglasio je Štifanić.

'Kako stvari stoje reći ću vam da pouzdano znam da je hotel 'Dijamant' ponudio puni pansion za rukometaše po cijeni od 75 eura, a u HRS-u tvrde da je cijena pansiona 150 eura. Uostalom iako smo suorganizatori SP-a mi nikad nismo dobili na uvid koliko će ono bez izgradnje dvorana stvarno koštati', istaknuo je Štifančić

Porečki gradonačelnik previše se ne uzbuđuje prijetnjama Zorana Gopca po kojima gradovi koji ne plate neće biti ni domaćini utakmica.

Neće biti smak svijeta, ako Poreč ne ugosti rukometaše. Mi se ne možemo neodgovorno ponašati s novcem naših građana', kazao je Štifanić.

Na tragu njegova razmišljanja je i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok

'HRS se ponaša kao neozbiljna organizacija. Održali smo dosad minimalno pet sastanaka s njima i premijerom Ivom Sanaderom i do prije nekoliko dana nitko nije spominjao nikakve novce. Mi imamo budžet van kojega ne možemo ići.

Obrazloženje s kojim je HRS došao tražiti novce je da oni nisu namaknuli dosta sredstva od marketinga i da se neće moći pokriti. Naši realni troškovi su 1,5 milijuna kuna i za to je novac osiguran.

Uopće mi nije jasno kako nekom može pasti na pamet doći tražiti tolike novce kada se oni nisu nikada prije spominjali. Istina je da su ponudili prijedlog ugovora na kojem je na mjestu gdje je trebala biti brojka bila prazna crta. Ne znam kako bi nam sad mogli oduzeti domaćinstvo prvenstva. Pa to je ucjena i potpuno suludo', zaključio je Čehok.