PROSVJEDI U 11 GRADOVA

Varaždinci žele 'grad baroka bez Čehoka'

12.03.2011 u 14:46

Bionic
Reading

U Varaždinu je održan prvi od jedanaest prosvjeda najavljenih za danas diljem Hrvatske. Nakon toga uslijedili su prosvjedi u Zadru, Koprivnici, Virovitici, Slavonskom Brodu i Rijeci. Najviše prosvjednika, oko 400, okupilo se u Rijeci, a najmanje, svega tridesetak u Slavonskom Brodu

Na varaždinskom središnjem gradskom trgu okupilo se bitno manje ljudi, ali i govornika u odnosu na prosvjed otprije tjedan dana. Već nakon pola sata tristotinjak varaždinskih prosvjednika mirno je krenulo u završnu šetnju obližnjim ulicama. Tijekom šetnje prosvjednici su uzvikivali: 'Svi na ulice', 'Dolje Vlada', 'Grad baroka bez Čehoka', 'Bradati lopove'.

'Pitaju što mislimo postići, a već smo postigli mnogo jer sve veći broj ljudi u našim gradovima izlazi na ulice, gdje više nisu samo nezaposleni radnici, studenti i umirovljenici, nego i prosvjetari i liječnici. Svima je dosta kriminala i žele odlazak Vlade te izbore', ustvrdio je Denis Mladenović, organizator prosvjeda, koji je ovaj put na raspolaganju imao osjetno lošiji razglas.

Osvrćući se na prozivke iz redova varaždinske Mladeži HDZ-a, čiji su čelnici za prosvjednike ustvrdili da su propalice, bez škole i zanimanja, Mladenović je zapitao otkuda im pravo da ih vrijeđaju 'nakon što su nas opljačkali'.

Osim na vladajuću stranku, govornici su iznijeli kritike i na ostale stranke, ali i na lokalnu vlast.

Među nekolicinom govornika na prosvjedu, koji je ponovno okupio dio zaposlenika propalog drvoprerađivača Mundusa, našao se i umirovljenik koji je ustvrdio da je za vrijeme Tita i komunizma živio kao gospodin, što sada nije slučaj.

U RIJECI DIJELILI GRAH

Oko 400 prosvjednika sudjelovalo je danas na protuvladinom prosvjedu u Rijeci s porukom da im je jedini cilj odlazak sadašnje vlade i da svaka sljedeća neće moći raditi što hoće.

Prije početka prosvjednog hoda, ispred hotela Kontinental, predstavnici organizatora okupljeni pod nazivom Koordinacija prosvjeda Rijeka su pozivajući građane da im se masovnije priključe isticali da ni do sada prosvjednici nisu izazivali ekscese pa neće ni ubuduće.

Jedini nam je cilj odlazak sadašnje vlade, uz poruku svakoj sljedećoj da neće moći raditi što hoće, poručili su organizatori.

Prosvjednici su zatim u koloni od trga ispred hotela Kontinental do Jadranskog trga i natrag nosili transparente "Dolje vlada odmah i sada", "Korupcija=HDZ+SDP", "HDZ i SDP zaljubljeni par, u Remetincu će se vjenčati nama na dar" i druge, a skandirali su "Svi na ulice", "Narod je na ulici", "Dolje političke elite", "HDZ lopovi" i "SDP lopovi".

Pred zgradom poglavarstva Grada Rijeke te pred sjedištem riječkoga HDZ-a neki od prosvjednika su bacali papirnate zrakoplove i gađali zgužvanim papirima te dvije zgrade. Na zgradu poglavarstva grada netko je bacio stakleni predmet, vjerojatno bocu.

Kolona prosvjednika zatim se vratila na trg pred hotelom Kontinental na kojem se kuhao grah i dijelio svim zainteresiranima.

U ZADRU PROSVJEDOVALO 200 MLADIH

Oko 200 mladih Zadrana okupilo se danas na protuvladinom prosvjedu na središnjem gradskom Narodnom trgu i zatim je pošlo u šetnju poznatom zadarskom Kalelargom zahtijevajući ostavku vlade i raspisivanje izbora.

Zastajali su ispred Županijskog suda, te stranačkih prostorija HDZ-a i SDP-a, jer smatraju da su to 'legla korupcije'.

HDZ-ovce su nazivali 'lopovima', tražili su ostavku Vlade i raspisivanje izbora. SDP-ovcima su poručili da su 'izgubljeni u svemiru', a njihovom predsjedniku Zoranu Milanoviću pjevali pjesmu 'Zoki i potočić'

Građanima koji su na Narodnom trgu i Kalelargi ispijali svoje jutarnje kavice zamjerili su na pasivnosti.

U VIROVITICI VIKALI 'KIRO - LOPOVE'

Protuvladin prosvjed u Virovitici počeo je u 14 sati ispred zgrade Gradske uprave gdje se okupilo 50-ak prosvjednika koji su uzvikivali "Kiro – lopove!".

Nakon toga su se uputili prema stanu saborskog zastupnika Josipa Đakića uz povike "Mafija - HDZ", "Državu ste prodali" i slično, a Đakiću su ispred zgrade u kojoj živi skandirali "Jopa, lopove" i "Jopa, izdajnik".

Sljedeće odredište bila je zgrada Virovitičko-podravske županije ispred koje su uzvikivali poruke županu Tomislavu Tolušiću - "Tole, podobnik!".

Do prosvjednika su nakon njihova povratka pred Gradsku upravu došli virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i saborski zastupnik Josip Đakić koji se s prosvjednicima verbalno sukobio prijeteći sudskim tužbama. "Sramite se, bitange jedne! Pred mojim stanom nemate što raditi i vrijeđati me. Recite zašto sam lopov?", ljutito je vikao.

Novinarima izjave nitko od prosvjednika nije želio dati jer se, kažu, ne žele isticati već samo ukazati na loše ponašanje Vlade i HDZ-a. Događaj je osiguravalo dvadesetak policajaca. Jedan je prosvjednik odveden u policijsku postaju radi utvrđivanja identiteta jer nije imao osobnu iskaznicu.

U KOPRIVNICI BEZ ŠETNJE

Na mirnim protuvladinim prosvjedima koji su počeli u 15 sati u Koprivnici okupilo se stotinjak, većinom mlađih prosvjednika. Prosvjednici su od premijerke Jadranke Kosor zatražili da raspiše parlamentarne izbore, a neki od govornika zahtijevali su i nacionalizaciju banaka u kojima, uz Vladu, vide glavnog krivca za loše gospodarsko stanje u zemlji. Također je bilo rečeno "'ne' ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ako neće biti jasno rečeno što nas tamo čeka". Ni oporbene stranke nisu bile pošteđene kritike okupljenih koji su poručili da će prema novoj vlasti biti još kritičniji.

Iako je za danas bio predviđen mimohod prosvjednika Koprivnicom, to se nije dogodilo. Okupljeni su se nakon sat vremena razišli.

U SLAVONSKOM BRODUSAMO TRIDESETAK PROSVJEDNIKA

Na prosvjedu u Slavonskome Brodu okupilo se tridesetak nezadovoljnika. To je četvrti u nizu prosvjeda organiziran pred zgradom Brodsko-posavske županije s dosada najmanjim brojem sudionika. Ne skrivajući razočaranje slabim odazivom jedan od organizatora Marijan Grgić kazao je kako ipak neće odustati od daljnih akcija.

"Moj je motiv isključivo nezadovoljstvo trenutnom društvenom situacijom. I sam sam nezaposlen, a bivši poslodavac duguje mi nekoliko plaća", kazao je Grgić koji će prije sljedećega prosvjeda s kolegama analizirari razloge slabog odaziva sugrađana.