PRAVI PROLJETNI VIKEND

Za izlazak u prirodu odaberite sunčanu subotu!

11.03.2011 u 10:54

Bionic
Reading

Vrijeme će za vikend i sljedeći tjedan biti nešto promjenjivije, ali i dalje ugodno toplo. Zasad nema znakova da bi nam se zima mogla vratiti, kažu prognostičari

Ako za boravak u prirodi za vikend baš morate birati, odlučite se za sunčaniju subotu.

Naime, sutra će u kopnenim krajevima biti pretežno sunčano, uz malu, prema kraju dana i umjerenu naoblaku. Ujutro će mjestimice biti sumaglice ili kratkotrajne magle. Vjetar će biti slab, u gorju tijekom dana povremeno umjeren jugozapadni i južni. Jutarnja temperatura kretat će se od -3 do +2°C, a najviša dnevna od 13 do 18°C.

Na Jadranu će u subotu također biti pretežno sunčano s umjerenom naoblakom krajem dana, ali će se zadržati suho. Zapuhat će slabo jugo koje će navečer biti umjereno, na moru i jako. Jutro će biti malo toplije, a najviše dnevne temperature kretat će se od 13 do 18°C.

U nedjelju se u cijeloj Hrvatskoj očekuje nešto više oblaka. Najoblačnije će biti na sjevernom Jadranu i u Gorskom Kotaru, gdje može pasti i malo kiše. Ostat će toplo, pa će u većem dijelu unutrašnjosti izostati mrazovi. Dnevna temperatura će u cijeloj zemlji biti između 13 i 18°C.

Meteoropatima bi narednih dana mogla malo smetati južina.

Prva polovica sljedećeg tjedna i dalje donosi toplo vrijeme, a veća mogućnost za kišu očekuje se od srijede. Malo će zahladnjeti no na vidiku nema nikakvog povratka zime, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Jedna narodska izreka kaže: 'Mokar marac, zao parac', što vjerojatno znači da previše vlažan ožujak može ugroziti poljoprivredne radove.

Druge dvije izreke kažu 'ako u ožujku igraju mušice, za travanj pripremi rukavice' i 'koliko dana prije Svijećnice slavuj poje, toliko poslije mukne jer studen nastupi', što je upozorenje da bi se nakon toplijih proljetnih dana hladno vrijeme još uvijek moglo vratiti.