SELJACI NE VJERUJU VLADI

'Za jamca u pregovorima s Vladom tražimo Josipovića'

11.03.2011 u 09:12

Bionic
Reading

Seljaci Virovitičko–podravske županije, njih dvjestotinjak, nezadovoljni zaključcima sa sastanka Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja s predstavnicima udruga poljoprivrednih proizvođača, održanim 8. ožujka, sinoć su (četvrtak, 10. ožujka) u znak prosvjeda svoje traktore parkirali uz glavne prometnice

Trinaest je točaka po kojima traže očitovanje Vlade. Na prvom je mjestu zahtjev za isplatom cijeloga iznosa poticaja od 2.250 kuna po hektaru umjesto onog koje je predložilo Ministarstvo – od 1.950 kuna. Žele i smanjenje cijene državnoga zemljišta za seljake od 50 posto te cijenu plavoga dizela od maksimalno četiri kune. Muči ih i isplata zaostalih kapitalnih ulaganja, isplata poticaja po kilogramu duhana te traže povećanje njegove otkupne cijene. To je samo dio zahtjeva upućenog Vladi RH, međutim, najčešće spominjanih u razgovorima sa seljacima na terenu.

'U dosadašnjim pregovorima Vlada je pokazala da joj se ne može vjerovati. Obećali bi jedno, a napravili drugo. Zato ćemo tražiti da ubuduće našim sporazumima i ugovorima svjedok i supotpisnik bude predsjednik Ivo Josipović', rekao je Zvonko Pipić, predsjednik Udruge seljaka Virovitičko–podravske županije, dodajući da je prosvjed organiziran na osam punktova u županiji.

Pipić smatra da su njihova očekivanja realna te da Vlada može naći načina za njihovo ispunjenje. Bude li potrebe, za danas (petak, 11. ožujka) najavljuju i zatvaranje prometnica na sat vremena. Točno vrijeme znat će nakon dogovora sa seljacima iz Vukovarsko-srijemske županije koji su, tvrdi, također odlučili prosvjedovati.

Na najavu prosvjeda tiskovnom se konferencijom jučer popodne pokušala usprotiviti Udruga povrtlara Virovitičko–podravske županije. Smatraju da su zahtjevi seljaka u najvećoj mjeri već prihvaćeni te da se iza prosvjeda kriju politički interesi.