DEVETI PROTUVLADIN MARŠ U ZAGREBU

Uz Kosor, na udar prosvjednika došle banke i Crkva

10.03.2011 u 22:36

Bionic
Reading

Rame uz rame mladi i stari, lijevi anarhisti i čuvari uspomene na Bleiburg, poniženi proleteri i revoltirani studenti, euroskeptici, ekscentrici, šamani i građanska gospoda, u četvrtak navečer su po šesti put promarširali širim zagrebačkim centrom ustrajni u namjeri da sruše vladu Jadranke Kosor

Protuvladini prosvjedi u Zagrebu toliko su uporni i redoviti da su već počeli obilježavati okrugle jubileje. Tako će idući marš, zakazan za subotu u 18 sati na Cvjetnome trgu, biti već deseti prosvjed u jedva nešto više od dva tjedna.

S obzirom na to da je riječ o akcijama koje traju tri do šest sati, procjenjuje se da su na današnjem maršu prosvjednici probili granicu od 100 prehodanih kilometara. Glavno obilježje potonjeg pokretnog skupa bilo je odustajanje organizatora od držanja govora i personalizacije prosvjeda te pokušaj njegove depolitizacije - odnosno konkretiziranje masovnih zahtjeva na hitnu ostavku HDZ - ove premijerke Jadranke Kosor i raspisivanje prijevremenih izbora.

Naoko stihijska promenada nekoliko tisuća građana ovog puta bila je 'tematski' usmjerena na velike banke, kompanije i institucije (HPB, HNB, Erste, Pliva, HT, HGK…). No, na ruti Trg bana Jelačića - Trg hrvatskih velikana - Zvonimirova - Vukovarska - Savska - Trg sv. Marka – Kaptol, svoju porciju dobio je i HDZ-ov stožer ('J… vas Ivo Sanader!'), zatim MUP ('Mi vas volimo/Mi vas plaćamo!'), Gradsko poglavarstvo ('Bandiću, lopove!'), stan Vladimira Šeksa ('Samo smo u prolazu!'), Palača pravde ('Hoćemo pravdu! Sudite Jaci!') i hrvatski sindikati koji su pred svojim domom u Šubićevoj istaknuli plakat podrške prosvjedima. Povorka im je

poručila: 'Kasno ste se sjetili!' i 'Izdajnici!' Na kraju prosvjeda na red je došla i Crkva. Naime, nakon što je službeni dio prosvjeda završio, nekih 200 - tinjak 'šetača' zaputilo se pred Katedralu. Tamo su se neki htjeli javno i glasno pomoliti za odlazak Vlade Jadranke Kosor, ali dio prosvjednika ustrajao je na povicima: 'Lopovi, lopovi!' Kada su zagovornici molitve pokušali apelirati na 'poštivanje svetog mjesta', desetak ljudi im se usprotivilo uzvikujući: 'Bozanićev bog nije naš bog!' Dio prosvjednika je pred Katedralom skandirao i: 'Dolje pedofilija!'

Najintenzivnije je bilo na početku prosvjeda, kada su aktivisti raznih svjetonazora i uzrasta preplavili Trg hrvatskih velikana i napravili ljudski lanac oko cijele zgrade Hrvatske narodne banke. Reporteri koji su bili na svim prosvjedima tvrde da je to bio tek drugi put da je neka institucija dobila podršku prosvjednika (prva su bile Hrvatske vode).

Izuzev HNB-a i 'pokušaja eskivaže' skretanjem kroz Radićevu prema Markovom trgu (prvi redovi nenasilno zaustavljeni tik iznad Kamenitih vrata), ovaj prosvjed nije imao svoje 'postaje', nego se gomila ograničila na blokiranje prometa (oba traka u Vukovarskoj, primjerice) i dovikivanje u prolazu. Dio aktivista zasigurno u ovoj formi protesta vidi i sportsku priliku za dugu i slobodnu šetnju, a sve je više i biciklista. Podršku povorci, koja je u jednom trenutku mogla imati i do četiri tisuće ljudi, davali su brojni u krkljancu zatečeni vozači, ali i tramvajci te ekipa s okolnih zgrada, poput 30-ak novinara koji su s jedne tribine u Novinarskom domu izašli na terasu da pozdrave prosvjednike. Puna je bila i terasa obližnje 'kulturne elite' u HNK, ali potonja je na pozive demonstranata odgovorila nemrdanjem: kao da je netko iznio voštane figure na verandu.

Jedan od naj(samo)istaknutijih organizatora prosvjeda, Ivan Pernar, najavio je da se u subotu za devet dana organizira veliki simultani miting u nekoliko hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Slavonski Brod). Ukoliko bi to doista bilo točno, datum bi bio prilično delikatan sa sigurnosne strane jer se na isti dan u Zagrebu igra nogometni derbi Dinamo - Hajduk.

Prosvjednici lancem 'brane' HNB