MAĐARIMA ZA PRIMJER

Novinari pozdravili odustajanje od zatvorske kazne za klevetu

10.03.2011 u 20:48

Bionic
Reading

Europska federacija novinara (EFJ) pozdravila je u četvrtak najavu da Hrvatska novim Kaznenim zakonom ipak neće propisati kaznu zatvora novinarima za klevetu te poziv Europskog parlamenta Mađarskoj da svoj kontroverzni zakon o medijima uskladi s europskim standardima

'Kriminalizacija novinarskog rada, uključujući klevetu ili komentare o javnim osobama, velika je prijetnja slobodi medija, pa čak i ako se ne koristi, strah je prisutan,' rekao je glavni tajnik EFJ-a Aidan White. 'Uklanjanje prijetnje zatvora je početak, ali Hrvatska i mnoge druge zemlje trebaju prepoznati klevetu kao prekršaj, a ne kazneno djelo,' rekao je White, kako je priopćio EFJ.

White je, kako se navodi u priopćenju EFJ-a, reagirao na vijest u današnjem Jutarnjem listu po kojoj je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao da odredba o kazni zatvora novinarima za klevetu neće biti u novom Kaznenom zakonu.

White je rekao kako postoje znakovi da se europski političari bude i uviđaju krizu s kojom su suočeni novinari u regiji. Poziv upućen Mađarskoj glede njezinog kontroverznog zakona o medijima kao i poziv na novu zakonodavnu inicijativu EU-a vezano za slobodu medija je priznanje da je 'hitno potrebna europska vizija slobode tiska i neovisnog novinarstva.'

'Ispravljanje pogrešaka učinjenih u Mađarskoj je početak, ali u mnogim drugim zemljama novinarstvo egzistira u zoni sumraka s neprikladnim vladinim utjecajem na novinarstvo, posebice na javne medije,' kazao je.

EFJ navodi u priopćenju da je važno da sve zemlje, među kojima one koje žele postati članice EU-a poput Hrvatske i Makedonije, u potpunosti poštuju Europsku povelju o temeljnim ljudskim pravima i njezin članak 11 o slobodi medija.