SELJAČKI BUNT

Nezadovoljni seljaci kod Vinkovaca traže nove izbore

10.03.2011 u 21:10

Bionic
Reading

Nezadovoljni seljaci koji prosvjeduju na vinkovačkoj obilaznici dočekali su večer i odlučni su tamo provesti cijelu noć čekajući odgovor na postavljene zahtjeve te dolazak ministra poljoprivrede, Petra Čobankovića, premijerke Kosor i predsjednika Josipovića

Svoje su traktore, njih 50-ak, postavili uz jedan kolnički trak ceste koja od Vinkovaca preko Jarmine vodi prema Osijeku zahtijevajući isplatu poticaja u cijelosti, odnosno u iznosu od 2.250 kuna po hektru, cijenu plavog dizela koja neće prelaziti četiri kune, ukidanje blokada računa poljoprivrednika na kojima primaju poticaje te smanjenje cijene zakupa državne poljoprivredne zemlje za 50 posto.

'Za istaknute zahtjeve tražimo odgovor koji će nam svojim dolaskom potvrditi ministar Čobanković, premijerka i predsjednik. Do ponoći traje rok za očitovanje državnog vrha, nakon čega ćemo promijeniti retoriku prosvjeda i sutra se organizirati na drugačiji način', najavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka koji je i organizirao prosvjed.

Iako je večer prije u Ferovcu postignut dogovor ministra Čobankovića i predstavnika Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje, a nezadovoljni seljaci nakon obećanja isplate 2.000 kuna poticaja po hektaru, povukli traktore, poljoprivredni proizvođači iz Vukovarsko-srijemske županije odlučili su se za svoj prosvjed. Poručili su kako ih se 'ne tiče dogovor koji je ministar Čobanković postigao s nekim seljačkim udrugama s područja Požege'.

'Kao zahtjev koji bi riješio sve naše probleme tražimo od Vlade raspisivanje parlamentarnih izbora kako bi se prekinulo teško stanje u kojem se već duže vrijeme nalazi cijela zemlja', poručio je Pokrovac.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković odgovorio je na poziv nezadovoljnih seljaka s vinkovačkog područja kako 'ne zna što bi trebao razgovarati s Tomislavom Pokrovcem koji nije poljoprivrednik, već gospodarstvenik'.

Tomislav Pokrovac ima registriranu tvrtku Pokrovac d.o.o. U Upisniku poljoprivrednih proizvođača nema nijednog Tomislava Pokrovca, već samo Manda Pokrovac, pa pretpostavljam da možda imaju neke veze', poručio je ministar Čobankovića.
U šali je Čobanković dodao kako bi Pokrovac, kad se već ne bavi poljoprivredom, nego gospodarstvom, trebao razgovarati s ministrom gospodarstva.

'Doduše, ako hoće sa mnom razgovarati kao potpredsjednikom Vlade zaduženim za gospodarstvo, spreman sam na takav razgovor', zaključio je u ozbiljnom tonu ministar Petar Čobanković