STRANKE NA PANTOVČAKU

Josipović dogovara datum izbora!

10.03.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović sutra će na cjelodnevnim konzultacijama s čelnicima svih parlamentarnih stranaka pokušati dogovoriti datum (prijevremenih) izbora, odnosno pronaći kompromisno rješenje koje bi smirilo političke i društvene potrese ususret lipanjskoj europskoj odluci o kraju pregovora s Hrvatskom

'Opozicija traži hitne prijevremene izbore, a Vlada tvrdi da može dovršiti pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja. Predsjedniku je stalo da se postigne kompromis i čini mu se da je kompromisno rješenje da se izbori nikako ne održe prije lipnja, tako da se vidi hoće li Vlada uspjeti završiti pregovore s EU-om ili ne', objašnjavaju na Pantovčaku poziciju predsjednika Republike Ive Josipovića uoči sutrašnjih konzultacija sa šefovima saborskih stranaka.

Iako se pojavila informacija da će predsjednik Josipović raspisati izbore za kraj lipnja, na Pantovčaku objašnjavaju da se to neće dogoditi jer ćemo tek 21. lipnja znati odluku Europske komisije o završetku pregovora. Osim toga, predsjednik po Ustavu ni ne može raspisati izbore sve dok Vlada ima potporu većine u parlamentu.

'Ukoliko sutra čelnici stranaka prihvate predsjednikov prijedlog, u lipnju bi se ponovno trebali sastati i konačno dogovoriti točan datum izborakoji bi se trebali održati nakon ljeta, odnosno završetka turističke sezone', ističu predsjednikovi najbliži suradnici.

Predsjednik je uvjeren da bi spomenuti kompromis trebao biti prihvatljiv svima - i vladajućoj koaliciji koju vodi HDZ Jadranke Kosor i opoziciji, predvođenoj SDP-om i Zoranom Milanovićem.

'Naš je nacionalni prioritet završetak pregovora s EU-om i ako Vlada tvrdi da može završiti pregovore u lipnju, treba joj dati šansu da to i napravi. Ako Vlada završi pregovore, premijerka Jadranka Kosor i HDZ nemaju razloga čekati sam kraj ove ili početak druge godine za izbore jer će imati dobru startnu poziciju - to će značiti da je ispunjeno izborno obećanje. Ako ne završi pregovore, bilo bi politički pošteno ići na izbore jer Vlada nije ispunila jedan od glavnih ciljeva/izbornih obećanja', objašnjavaju Josipovićevu poziciju na Pantovčaku.

Ukoliko Kosor prihvati da se ide na izbore u ranu jesen, s tim da se točan datum zna odmah krajem lipnja, nakon europske odluke o kraju pristupnih pregovora, predsjednik bi od opozicije tražio primirje do lipnja da bi se hrvatskoj izvršnoj vlasti omogućilo da se posveti privođenju kraju pregovora s EU-om jer je to nacionalni prioritet.

Hodočašće čelnika parlamentarnih stranaka na Pantovčak počinje sutra u ranim jutarnjim satima, a kraj se očekuje oko 17 sati, kad bi se predsjednik Josipović trebao obratiti javnosti.