SELJACI KOD VINKOVACA

50-ak traktora uz obilaznicu, traže dolazak Kosor i Josipovića

10.03.2011 u 13:21

Bionic
Reading

Unatoč dogovoru ministra poljoprivrede Petra Čobankovića s predstavnicima Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje, postignutom u srijedu uvečer u Ferovcu, nezadovoljni poljoprivredni proizvođači počeli su u četvrtak prosvjed na vinkovačkoj obilaznici

Iza podneva parkirali su traktore uz cestu koja iz Vinkovaca preko Jarmine vodi prema Osijeku, zahtijevajući isplatu poticaja u cijelosti te da im ministar Čobanković osobno dođe reći točan datum kad će poticaji biti isplaćeni u cijelosti. Osim

resornog ministra, zahtijevaju dolazak na njihov prosvjedni punkt premijerke Kosor i predsjednika Josipovića.

'Dajemo rok od 12 sati ministru Čobankoviću, premijerki i predsjedniku da dođu ovdje i za sada ćemo traktore ostaviti uz obilaznicu. Ako ne dođu, potpuno ćemo blokirati promet', najavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka koji je i organizirao prosvjed kod Vinkovaca.

Seljaci koji prosvjeduju na vinkovačkoj obilaznici ustrajni su prenoćiti uz cestu. Zahtijevaju puni iznos od 2.250 kuna poticaja po hektaru, ali i ukidanje spornog doprinosa koji seljaci moraju plaćati za Hrvatsku poljoprivrednu komoru. Osim vukovarsko-srijemskih seljaka, prosvjeduju i njihove kolege u Virovitičko-podravskoj te Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ministar Čobanković u srijedu je, nakon četiri sata pregovora, seljacima obećao isplatu poticaja u iznosu 2.000 kuna po hektaru, što je 88 posto traženog iznosa, rekavši kako je 900 kuna već plaćeno, dok se ostatak kani isplatiti do kraja travnja.