MRTVO ZAKONSKO SLOVO

Seksualne manjine sve više prijavljuju nasilje, ali...

10.03.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Premda većina LGBT osoba i dalje ne prijavljuje nasilje zbog straha od otkrivanja njihova seksualnog identiteta i diskriminacije, prošle godine je ipak zabilježen povećani broj takvih prijava, što je pozitivan pomak, navodi se u Izvješću o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u 2010, koje su predstavile udruge Iskorak i Kontra

Pozitivan pomak je i to što je veći broj osoba koje su bile spremne javno progovoriti o svojem iskustvu diskriminacije ili nasilja na temelju seksualne orijentacije, istaknula je koordinatorica lezbijske grupe Kontra Sanja Juras. Kao najnegativniji događaj u 2010, Juras je izdvojila to što su na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca, u Saboru odbačeni prijedlozi zakona kojima bi se uveli mehanizmi za zaštitu ljudskih prava transrodnih osoba. Riječ je, naime, o omogućavanju da se zahtjev za promjenu imena ne objavljuje na oglasnoj ploči u nadležnoj općini te da promjena spola i imena nije vidljiva na rodnom listu osobe. Zakonom je trebalo riješiti to da se i osobama koje nisu prošle cijeli postupak promjene spola dopusti promjena podataka u ispravama.

U sramotnoj raspravi koja se dogodila pukom igrom slučaja, jer su sve točke dnevnog reda ispremještane u zadnji tren, zakon nije pobudio interes jer je u njoj sudjelovalo tek četvero zastupnika, podsjetio je Edo Bulić iz udruge Iskorak. Pritom su obje udruge istaknule nezadovoljstvo provedbom Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji smatraju mrtvim slovom na papiru jer se zbog nedostatka političke volje ne usklađuju drugi zakoni, a sve to, kazala je Juras, otvoreno podupiru državne institucije koje su odbile zaštitu ljudskih prava transrodnih osoba baš na Međunarodni dan ljudskih prava.

Nadalje, problem je i u nekorektnom ponašanju pojedinih sudaca koji najčešće uopće nisu upoznati sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije pa često dolazi do viktimiziranja svjedoka u postupcima ili se nastoji isključiti javnost, kazala je Juras. Udruge stoga smatraju da je potrebna dodatna edukacija za suce te policijske službenike. Upozorili su i da policija ni prošle godine nije zabranila Antigej prosvjed koji organizira HČSP, iako su već drugu godinu zaredom najave prosvjeda sadržavale pozive na nasilje, a sudionici su vrijeđali i fizički napali sudionike Zagreb Pridea.