ANALIZA GOVORA TIJELA

'U Kosoričinoj ispovjedaonici falio je samo velečasni Sudac'

10.03.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Jučerašnja izvanredna press konferencija Jadranke Kosor u prostorijama HDZ-a, na kojoj se obratila oporbi koja već dva tjedna traži njezin dolazak u Sabor zbog zabrinjavajućeg stanja u zemlji, bila je u mnogočemu neuobičajena

Naime, Kosor je gotovo cijelu press konferenciju posvetila samohvali i isticanju svega što je ona osobno učinila za Hrvatsku. Kakve je verbalne, ali i neverbalne poruke poslala Jadranka Kosor obraćajući se javnosti i oporbi, pitali smo komunikologinju i stručnjakinju za govor tijela Ljiljanu Buhač.

'Nastup premijerke u stranačkim prostorijama HDZ-a bio je u maniri 'ako me nitko ne hvali, ja ću to raditi sama', pa smo slušali izjave u stilu 'ja, ja, dugo nitko pa opet ja'. Time je samo potvrdila da nije timski igrač, a na presici je još samo nedostajala glazbena podloga u vidu pjesme 'Ja volim samo sebe'. Ja sam njezin nastup doživjela kao svojevrsnu ispovjedaonicu u kojoj se Kosor pokušala potvrditi pred svojim stranačkim kolegama i najbližim suradnicima, ali i samoj sebi. U toj ispovjedaonici nedostajao je samo velečasni Zlatko Sudac, koji Kosorici ne bi udijelio nikakvu pokoru. Jako je željela pokazati tim nastupom da vlada situacijom, ali na njoj se vidjela samo ljutnja, nervoza i nelagoda, što su sve signali poljuljanog samopouzdanja. Kada je zvala oporbu na razgovore, imala je stisnute zube, a pri poruci da je spremna razgovarati o izborima brzo je povukla usnice prema unutra i kratko uvukla ramena, čime je neverbalno poručila da zapravo nije spremna na takav razgovor', rekla je Buhač u razgovoru za tportal.

Komunikologinja ističe i da se kod Kosor prvi put pokazalo naglašeno crvenilo, i to od vrata prema obrazima. Premijerkino lice bilo je posve obješeno, a njezin glas je drhtao i odavao je uznemirenost, ističe Buhač.

'Njezin govor bio je stupajući, riječi je izgovarala kratko i resko, što su sve jasni signali povećanje ljutnje, stresa i visoke samokontrole. Uporište je tražila u govornici za koju se maltene bila zalijepila, do mjere da se činilo da će je odnijeti sa sobom kad presica završi. Poziv oporbi na sastanak popraćen je pokretom odgurivanja rukom, čime je verbalno poslala poruku sastanka, a neverbalno poruku 'skinite mi se s leđa'. Jasno je komunicirala i odjećom: crno-bijela kombinacija odaje strogost, a iako inače ne želim komentirati njezine broševe, slati poruke suradnje i razgovora uz prisutnost velikog broša u obliku škorpiona dovoljno govori o njezinoj iskrenosti. Taj broš je bio centar njezina izgleda i tko god da joj je to savjetovao, potpuno je pogriješio. Time je poslala poruku, a ne onime što je rekla. Ako je željela pobuditi suosjećanje građana, promašila je', zaključila je Buhač.