NACI-VANDALI

Vandali nacrtali svastiku na Stjepanu Radiću

02.03.2009 u 13:29

Bionic
Reading

U Slavonskom Brodu vandali su kukastim križem i pogrdnim riječima unakazili spomenik Stjepana Radića

Istodobno, tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak u Savskoj ulici broj 9 u Zagrebu na izlogu dućana koji je zatvoren osvanula su četiri ćirilična 'S', garnirana prijetećom porukom, također ispisanom na ćirilici: 'Klat ćemo Hrvate'. Policiji je slučaj prijavljen danas prijepodne, a zasad joj nisu poznati počinitelj, ni vrijeme ispisivanja grafita. Nakon očevida su ga izbrisali vatrogasci.

U posljednje vrijeme diljem Hrvatske bilježi se prava inflacija nacističkih i ostalih mržnjom nabijenih poruka: kako u formi batinaških pohoda tako i u obliku sablasnih grafita. Proteklog vikenda zagrebačka tržnica Dolac osvanula je s neonacističkim grafitima i kukastim križevima, potpisanih s 'Exil Boys'. Ako je suditi po potpisu, iza spomenutih poruka krije se inozemna frakcija Dinamove navijačke skupine BBB-a. U srijedu je pak na državnoj cesti Vinkovci-Vukovar, na dijelu između Nuštra i Bršadina postavljen Betonski stup obojen u crvenu, bijelu i plavu boju s ćiriličnim natpisom 'RS Krajina'.

Za one koji veličaju znakovlje totalitarnih i zločinačkih režima na javnim mjestima policija priprema novi Prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kazne za isticanje nacističkih simbola trebale bi se kretati između 3.000 do 10.000 kuna. Za one koji neće moći platiti svoje poremećeno ponašanje predviđena je zatvorska kazna u trajanju od mjesec dana.