HZZO ODGOVARA

'Prosvjed motiviran interesima ABA Informatike'

09.03.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je ustvrdio da je prosvjed tridesetak liječnika obiteljske medicine koji su se danas okupili ispred sjedišta Zavoda motiviran isključivo osobnim interesima vlasnika tvrtke ABA Informatika, protiv kojega je zbog nanošenja višemilijunske štete državnom proračunu (prema mišljenju neovisnog sudskog vještaka) Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi podnijelo prijavu Državnom odvjetništvu

Prosvjednici su iskazali nezadovoljstvo informatičkim programom koji im je odabrao osiguravatelj, a koji im, kako tvrde, otežava rad s pacijentima. Istaknuli su i da im je prikladniji bio program tvrtke ABA Informatika, u vlasništvu Galibedina Galijaševića, koja je izgubila licencu Ministarstva.

'U posljednje dvije godine od kad je tvrtka ABA Informatika izgubila licencu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) za provođenje programske podrške u ordinacijama doktora opće/obiteljske medicine, u više navrata su doktori obaviješteni o potrebi prelaska na neki od licenciranih programa. Program ABA Informatika nije usklađen s pozitivnim propisima, te onemogućuje korištenje e-sustava zdravstva (e-recept, e-naručivanje, itd.) što nanosi štetu pacijentima i dovodi u pitanje sigurnost sustava', navodi se u priopćenju HZZO-a.

Dodaju da je u rujnu 2010. (više od godinu i pol dana nakon što je ABA Informatika izgubila licencu) za 52 ugovorne ordinacije koje su, nakon niza upozorenja nastavile raditi u nelicenciranom programu, izrečena mjera posljednje opomene pred raskid ugovora i novčana kazna umanjenja mjesečne glavarine od 30 POSTO. Za 37 ordinacija koje su odmah nakon toga izabrale licencirani program, mjera je opozvana.

'I nakon toga još tri ordinacije su, unatoč neprestanom pozivanju da izaberu licencirani program, nastavile raditi u programu ABA Informatike te time grubo prekršile sklopljene ugovore i pozitivne propise, pokrenut je postupak raskida ugovora kao jedina preostala mogućnost. U tijeku arbitražnog postupak liječnice istih ordinacija priznale su svoje postupanje protivno odredbama ugovora i propisima, a postupak je završen na način da se ugovorni odnos s njima nastavi uz obvezu poštivanja svih ugovorom preuzetih obveza', ističu u HZZO-u.